Nyheter

Ny undersökning från Vattenfall: Majoriteten av fritidshusägarna satsar på klimatet i sommar

Hemester-trend, pandemi och mer distansarbete har gjort fritidshus hetare än någonsin. Höga elpriser och oro för klimatet driver nu klimatsmarta lösningar även på landet.

Hela 58 procent av fritidshusägarna har redan agerat eller tänker satsa på det i sommar, visar en ny undersökning av Vattenfall.

I undersökningen har Vattenfall via Kantar Sifo även frågat svenskarna om deras kunskap om möjliga klimatåtgärder i fritidshus. 89 procent anser sig ha kunskaper om vilka åtgärder de kan genomföra. Många visar sig vilja göra dessa redan i sommar.

Elpriserna (31 procent) och allmän ambition att få lägre utgifter (32 procent) är de två faktorer som flest tillfrågade framför allt menar påverkar deras vilja att satsa på nya lösningar i fritidshuset, visar Vattenfalls undersökning.

Hela 58 procent av fritidshusägarna har redan genomfört eller planerar att genomföra klimatsmarta förbättringar i fritidshuset i sommar

Var fjärde fritidshusägare planerar att installera solceller i sommar

Tolv procent säger att de vill installera en laddare för elbil vid fritidshuset kommande månader

– Allt fler kontaktar oss med frågor om klimatsmarta alternativ och lösningar till fritidshusen. Många tillbringar mer tid där och undersökningen visar att oron i omvärlden har ökat viljan att bli mer självförsörjande, inte minst på grund av elpriserna, säger Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint.

24 procent av de tillfrågade svenskarna säger att deras klimatinvesteringar i fritidshuset drivs av en vilja att bli mer självförsörjande. Endast två procent av landets fritidshusägare säger att yttre påverkan via medier, politiker eller bekanta påverkar dem mest. 26 procent svarar att klimatoro har starkast påverkan.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21–24 maj 2022. Totalt intervjuades 1037 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.