Nyheter

Skellefteå Kraft och OKQ8 ökar möjligheterna att ladda elbilen i Västerbotten

Nu går det att ladda elbilen supersnabbt vid fyra nya laddpunkter i Västerbotten, två i Norsjö och två i Burträsk sedan Skellefteå Kraft installerat nya supersnabbladdare på OK Västerbottens stationer.

Vilhelmina och Skellefteå står på tur senare i höst.

– Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Bättre laddmöjligheter gör det enklare för fler att ta beslutet att skaffa elbil. Laddmöjligheterna ökar längs de stora Europavägarna men vi tycker förstås att det är viktigt att bygga ut laddinfrastrukturen i hela länet. Därför är det extra roligt att vi nu öppnar upp för snabbladdning även i vårt närområde, säger Sanna Lundström, tf affärsområdeschef Marknad, Skellefteå Kraft.

Till och med augusti i år har 964 elbilar sålts i Västerbottens län, enligt Vrooms definition av nybilsförsäljning. Jämfört med samma period förra året har antalet elbilar i Västerbotten ökat med 142 procent. Motsvarande siffra för hela landet är 69 procent. Det innebär att allt fler har behov av att kunna ladda sin elbil på resan.

Totalt 76 laddpunkter på 14 orter hittills

Totalt rör det sig om 800 laddpunkter som fördelas på 300 OKQ8-stationer i hela landet senast 2026. Skellefteå Kraft investerar, driftsätter och underhåller laddplatserna.

– Detta är en omställning som bara är möjlig när vi gör det tillsammans. Vi är inte experter på laddteknik, men vi har arenan och kunderna. Samarbetet med Skellefteå Kraft och OKQ8 gör att vi kan utveckla och bygga ut tjänster som når alla våra 97 000 medlemmar i hela länet, säger Erica Lundgren, vd OK Västerbotten.

Supersnabbladdarna finns idag hos OKQ8 i: Burträsk, Halmstad, Hisings Backa, Huskvarna, Kungsbacka, Linköping, Norsjö, Sollentuna, Sundsvall, Trelleborg, Upplands Väsby, Valbo, Ödeshög, och Örebro. Laddarna i Burträsk och Norsjö finansieras av Europeiska unionen – NextGeneration EU.

Hög effekt, enkel betalning och förnybar kraft

Supersnabbladdarnas effekt är 150 kW, vilket kan jämföras med vanliga standardsnabbladdare på 50 kW. En laddning för 25 mils körning tar ca 20 minuter beroende på bilens batteri och kapacitet. Elen i laddarna som Skellefteå Kraft levererar kommer från förnybara energikällor och säkerställs med ursprungsgarantier.