Nyheter

Ekosystem för smart energihantering i hemmet – hjälper svenska villaägare sänka elräkningen med ren och hållbar solenergi

SolarEdge Technologies påbörjar idag lanseringen i Sverige av ett ekosystem för smart energihantering i villor, utformat för att minska energikostnaderna och göra villaägare mindre beroende av energi från elnätet. Privatpersoner kan få skatteavdrag genom Gröna Avdraget med upp till 50% när ett batteri ingår i paketet, annars 15%, med ett maxtak på 50,000 kronor1. Detta kommer att ge fler hushåll möjlighet att delta i energiomställningen och samtidigt skydda sig mot energiprisökningar.

SolarEdge Home är en komplett villalösning som är utformad för att dynamiskt hantera och optimera produktion och förbrukning av solenergi, lagring samt reservkraft, vilket gör det möjligt för villaägare att driva hela sitt hem med ren, förnybar solenergi – dag och natt. Systemet styrs av SolarEdge Home Hub växelriktare och synkroniserar och optimerar energibehovet hos alla anslutna enheter och apparater, inklusive SolarEdge Home Batteri och Backup Interface, liksom smarta energienheter som SolarEdge elbilsladdare, varmvattenstyrning, laststyrningsenheter och smarta strömbrytare. Besluten om laddning och lagring baseras på husägarnas preferenser för att uppnå maximala besparingar och minska koldioxidutsläppen.

– Efter två decennier av stabila energipriser i Sverige slår den senaste tidens prisökningar hårt mot villaägare. Som ett resultat av detta ser vi en aldrig tidigare skådad efterfrågan på tillförlitliga solcells- och lagringslösningar för hemmet, säger Daniel Sjödin, Sverigechef för SolarEdge. Vi introducerar nu en mycket avancerad lösning för energihantering av solceller och lagring för den svenska marknaden. Det här är ett system som ligger i frontlinjen av smart energihantering. Det blir nu enklare för villaägare att kontrollera sin energiproduktion och förbrukning och sänka energikostnaderna.

Till skillnad från de flesta smarta energihanteringssystem för hem som använder energi från elnätet och som bara kan styra apparater med liten energiförbrukning, som lampor och kameror, utnyttjar SolarEdge Home solenergin för att trådlöst styra energiintensiva laster som laddning av elfordon, värmesystem och tvättmaskiner -–vilket gör det möjligt för konsumenterna att avsevärt minska både sitt koldioxidavtryck och sina elräkningar. Med hjälp av den lättanvända och intuitiva mobilappen mySolarEdge kan användarna se data i realtid om energianvändningsmönster, energibesparingar och minskningar av koldioxidutsläpp, vilket gör det möjligt att göra smarta val när det gäller energianvändningen i hemmet.

– Den ökande elektrifieringen av hemmet, inklusive övergången till jordvärmepumpar och den ökande användningen av elbilar, är bara några av de faktorer som förväntas öka energianvändningen i svenska hem i slutet av detta årtionde. Detta innebär att det blir ännu viktigare att hitta sätt att använda energi mer effektivt. Lanseringen av SolarEdge Home, i kombination med de statliga subventioner som finns tillgängliga, gör att det aldrig har varit mera fördelaktigt att investera i solenergi, avslutar Sjödin.

De viktigaste komponenterna i SolarEdge Home-ekosystemet, som är tillgängliga för trefasiga solcellssystem, är följande:

SolarEdge Backup Interface – Gränssnittet ansluts till SolarEdge Home Hub-växelriktaren och SolarEdge Home Battery och kontrollerar automatiskt att anläggningen kopplas bort från elnätet vid strömavbrott för att ge reservkraft till hela eller delar av hemmets förbrukning.

SolarEdge Home Hub Växelriktare – kombinerar SolarEdges prisbelönta och mest effektiva inverterteknik med intelligens, skalbarhet och avancerade säkerhetsfunktioner som är nödvändiga för att hantera de ökande kraven från energikrävande hushåll.

SolarEdge Home Batteri – Den högeffektiva utformningen innebär att mer av den producerade solenergin används för att hålla apparater, inklusive större belastningar som tvättmaskiner och laddare för elbilar, igång längre och ger flexibel reservkraft vid avbrott i elnätet.

SolarEdge Elbilsladdare – Möjliggör användningen av överflödig eller lagrad solenergi för laddning av fordon – så att villaägare kan tanka sina fordon med grön energi i stället för med traditionell el som drivs av fossila bränslen.

Smarta energienheter – Enheter för smart energihantering i hemmet, såsom kontakter, switchar, och styrenheter, som kan hanteras via en och samma app.

SolarEdge Varmvattenstyrning – En trådlös styrenhet som automatiskt avleder överskottsenergi från solceller för att ge varmvatten, vilket är en kostnadseffektiv lösning för energilagring.

SolarEdge Home Network – Ett trådlöst mesh-nätverk som enkelt ansluter och kommunicerar med alla SolarEdge Home-enheter.

mySolarEdge – App som fungerar som kontrollpanel för SolarEdge Home. Den övervakar och styr solenergiproduktionen baserat på smarta beslut om var och hur energin används.