Nyheter

Kia tilldelas miljöpriset ”Grönt föredöme”

Kia får miljöpriset ”Grönt föredöme” av Gröna Mobilister för att ha visat framfötterna i arbetet för hållbar mobilitet. Diplomet delades ut under Almedalsveckan i Visby som avslutades i lördags.

”För föredömligt arbete med livscykelanalys av bilar och bejakande av transparens.” Med den motiveringen tilldelas Kia Sweden utmärkelsen ”Grönt föredöme” av Gröna Mobilister.

– Gröna Mobilister gratulerar Kia och ytterligare några varumärken till utmärkelsen, säger föreningens ordförande Jesper Johansson. Vi hoppas att andra bilföretag inspireras av dessa gröna föredömen. Biltillverkningen blir inte hållbar bara för att den görs transparent, men den måste göras transparent för att ha en chans att bli hållbar.

Kia ligger i framkant när det gäller livscykelanalys av bilar och transparens av den totala klimat- och miljöpåverkan. Det finns fylliga livscykelanalyser, LCA (Life Cycle Assessment), för flera av sina bilmodeller, där klimatpåverkan vid tillverkningen framgår. Kia är positiva till krav från EU på standardiserade LCA och att informationen kan visas på en svensk miljödeklaration av fordon i ett led att förbättra konsumentupplysningen.

– Vi är mycket stolta och glada över utmärkelsen ”Grönt föredöme” och tar med oss detta i vårt fortsatta arbete för en hållbar mobilitet med satsningen 100 procent laddbar försäljning och sänkta CO2-utsläpp som mål, säger David Lilja, press- och kommunikationschef, Kia Sweden.

Kia har målsättningen att nå 100 procent laddbar försäljning i Sverige. Redan i dag är andelen laddbart 87 procent och det genomsnittliga CO2-utsläppet 30 gram/km, jämfört med snittet för totalmarknaden på 65 gram/km.

Globalt förbinder sig Kia till att bli koldioxidneutrala i företagets hela kedja senast år 2045.