Nyheter

Det elsmarta ekohuset

Att framtidssäkra elsystemen kan ge stora effekter på både förbrukning och säkerhet. Möt familjen som bygger Sveriges elsmartaste hus.

Ekohusentusiasten Anders Hallström med familj byggde härom året färdigt sitt andra ekohus, en villa på 270 kvadratmeter.

Lärdomarna från det första projektet, att bygga om familjens dåvarande radhus från 60-talet, var till stor hjälp. Då valde de bland annat att arbeta med naturmaterial, byta från radiatorer till golvvärme, sätta solceller på taket och installera ett smart system från Hager för belysningen och värmestyrningen. När renoveringen var klar hade energiåtgången för uppvärmning minskat från 84 till 29 kilowattimmar per kvadratmeter, samtidigt som radhuset blivit 20 kvadratmeter större.

Villan de nu håller på att färdigställa har som mål att vara Sveriges modernaste ekohus. Den vilar på den ursprungliga bottenplattan från 1960-talet, men är därefter helt omgjord. Även under det här projektet har familjen Hallström arbetat med naturmaterial och smarta lösningar, som bergvärme, golvvärme istället för radiatorer, solceller och ett modernt och helt omdraget elsystem.

– Vi ville göra en totalrenovering med den senaste tekniken, och se i vilken utsträckning den kunde bidra till ett hållbart och energismart boende, säger Anders Hallström, som till vardags arbetar som miljökonsult.

Familjen valde till exempel att jobba med styrsystemet Domovea från Hager.

– Det är ett programmerbart och smart KNX-system som till exempel låter oss styra belysningen och värmestyrningen. KNX låter oss också koppla flera enheter till en och samma strömbrytare. Jag gillar fysiska knappar, så att man inte behöver jobba i en app hela tiden. Men det är väldigt bra att kunna styra förbrukningen genom att lägga upp scheman och kunna fjärrstyra när man inte är hemma, säger Anders Hallström.

Att bygga om villan till ett smart hem har många fördelar, menar Anders Hallström:

– Jag tycker att det har fungerat bra hittills. Nu har vi framtidsanpassat huset och får full kontroll över vår energiförbrukning.

Om elsystemet ändå ska byggas om bör man naturligtvis passa på att se över säkerheten. Varje år omkommer i Sverige flera personer i elbränder. Självklart ska kablar, eluttag och strömbrytare bytas till moderna produkter. Elcentralen ska vara utrustad med jordfelsbrytare. Huset kan dessutom förses med personskyddsbrytare som skyddar mot felkällor där fukt kan komma in samt överspänningsskydd som skyddar huset mot överspänningar orsakade av till exempel blixtnedslag.