Nyheter

Södra och Lenzing får internationellt pris inom textilåtervinning och cirkulär ekonomi

Södra och samarbetspartnern Lenzing har tidigare idag den 6 november 2023 mottagit International Textile Manufacturers Federation (ITMF) Award 2023 i kategorin Internationellt samarbete för sina gemensamma prestationer inom textilåtervinning och cirkulär ekonomi.

International Textile Manufacturers Federation (ITMF) hedrar enastående prestationer och förtjänster inom textilsektorn i två kategorier: Hållbarhet & Innovation och Internationellt samarbete. De två företagen har samarbetat sedan 2011 för att utveckla träbaserad dissolvingmassa (textilmassa) och utökade samarbetet med textilåtervinning år 2021, vilket har varit ett avgörande bidrag till att främja den cirkulära ekonomin inom modeindustrin.

– Denna utmärkelse är bevis på vårt framgångsrika samarbete med Lenzing och vår gemensamma förmåga att utveckla innovativa lösningar för en mer hållbar framtid. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete och åstadkomma verklig förändring inom textilindustrin, säger Lotta Lyrå, VD och koncernchef för Södra.

OnceMore®-massan från Södra (som vidareutvecklats i samarbete med Lenzing och Södra) används sedan som råmaterial för att producera Lenzings fibrer med REFIBRA™-teknologi. OnceMore®-processen gör det möjligt att bearbeta och återvinna en blandning av bomull och polyester.

ITMF har bland annat betonat det gemensamma LIFE TREATS-projektet (Textilåtervinning i Europa i stor skala), som stöttas av ett EU-bidrag på 10 miljoner euro inom LIFE 2022-programmet. Projektet syftar till att bygga en storskalig anläggning av textilåtervinning på Södra Cell i Mörrum.

– Vi är mycket stolta över att tillsammans med vår långvariga partner Södra ta emot detta prestigefyllda pris. Detta är ett erkännande av vår gemensamma vision att skapa en cirkulär ekonomi för textilier och minska den negativa påverkan som textilindustrin har på miljön, sa Stephan Sielaff, VD för Lenzing.