Nyheter

TEC Gladsaxe startar byggnation av innovativt energihus

TEC – Teknisk Utbildning Köpenhamn har precis ingått ett kontrakt med byggpartnerna om uppförandet av ett innovativt energihus på TEC Gladsaxe, vilket bidrar till att stärka och förbättra den tvärvetenskapliga undervisningen på skolan.

Energihuset omfattar 3 200 m2 fördelat på vardagsrum, 1:a och 2:a våningen samt 600 m2 källare. Bygget påbörjas i början av februari 2024 och beräknas vara levererat i slutet av april 2025.

– Vi ser mycket fram emot att vårt framtida profilhus, Energihuset i Gladsaxe, står klart. Kontraktet med C.C. Contractor markerar en viktig milstolpe – den formella byggstarten. Vi kan inte vänta tills vi kan öppna dörren till en ny och innovativ skola på 3 200 flexibla kvadratmeter under våren 2025, sa Morten Emborg, när han tidigare idag tillsammans med TEC:s styrelseordförande Henrik Tofteng skrev under kontraktet med huvudentreprenören C.C.Contractor A/S, som just nu även bygger TEC Ballerups nya byggnad.

– Vi har gjort mycket för att designa ett hus där studenter från olika discipliner kan inspirera varandra och arbeta tillsammans i öppna workshops. Husets mest framstående uppgift är att vara ett ”övningshus”, där du kan öva, förfina tekniker och ge kraft åt innovativa idéer. Allt som du normalt vill gömma undan och gömma i en modern byggnad vänder vi stolt ut och in: I Energihuset, kablar, ledningar, rördragningar mm. vara synliga och tillgängliga, så vi använder husets egna installationer i elevernas lärande, fortsatte Morten.

Tue Hækkerup, utbildningschef, ser också fram emot att processen går från bläck på papper till en färdig innovativ skola med massor av potential för elever, lärare och partners:

– Energihuset kommer att ställa frågor om det, som vi brukar, eftersom ramverket utmanar samspelet mellan ämnen, ämnesdidaktik och ämnesrum. Vi kommer naturligtvis att utforska detta samspel på ett tvärvetenskapligt sätt. Med tiden kommer vi också att skörda ytterligare en vinst, nämligen en starkare medvetenhet om hur det sättet att undervisa fungerar – och inte minst varför. Vi vill verkligen bjuda in andra att delta i denna utforskning, för det råder ingen tvekan om att vi kommer att bryta med både traditioner och arv inom hantverksutbildningen när vi börjar ta ett aktivt förhållningssätt till sättet vi undervisar på. Jag ser mycket fram emot att följa det – både ur ett pedagogiskt, professionellt och personligt perspektiv.

Det var också en glad projektledare, Claus Minds, som skrev på kontraktet idag:

– C.C. Contractor a/s är otroligt glada och stolta över att vi återigen ska bygga åt TEC. Vi har ett otroligt bra samarbete med TEC och deras rådgivare och vi fortsätter såklart gärna detta i Gladsaxe med bygget av Energihuset. Vår portfölj innehåller många olika utbildningsbyggnader – alla olika och spännande på sitt sätt – men att bygga åt en beställare som samtidigt utbildar flera av de blivande lärlingarna och gesällen inom byggbranschen – det är nästan en win/win, sa Claus Minds, C.C. Contractor A/S.

FAKTA OM ENERGIHUSETS BYGGANDE

Byggare: TEC

Huvudentreprenör: C.C. Contractor A/S

Kundkonsult: EMCON

Rådgivande ingenjörer: AI – arkitekter & ingenierer A/S

Arkitekt: Søren Robert Lund Arkitekter

Designer: Tegenstuen Krabbe

Från vänster i bilden: TEC:s utbildningschef på Bygg och Teknik Tue Hækkerup, TEC:s två biträdande direktörer Nina Olsen och Jacob Jersild, TEC:s projektledare Mette Frederiksen, ingenjör Thomas Andersen från AI, kundrådgivare Claus Visti Hansen från EMCON, direktör Morten Emborg, styrelseordförande Henrik Tofteng, designer Stig Krabbe från Tegnestuen Krabbe, projektledare Claus Minds och projektledare Thomas Christensen från C.C. Contractor A/S, arkitekten Søren Robert Lund och TEC:s byggchef Bjørn Lawaetz.