Nyheter

Klimatkollen larmar: Kommunernas koldioxidbudgetar slut inom tre år

Klimatkollen presenterar idag nya koldioxidbudgetar för landets kommuner, baserat på beräkningar från forskare vid Uppsala universitet. Endast 13 av 290 kommuner klarar Parisavtalet om utsläppen fortsätter enligt nuvarande trend.

I genomsnitt tar kommunernas koldioxidbudgetar slut om mindre än tre år, den 2 oktober 2026, om inte utsläppen minskar rejält.

– De nya utsläppsbudgetarna visar tydligt att utrymmet vi har kvar för att klara 1,5-grader krymper snabbt. När den nationella klimatpolitiken tappar fart, är det ännu viktigare att kommunerna nu genomför åtgärder som snabbt sänker utsläppen, säger Frida Berry Eklund, medgrundare av Klimatkollen.

På Klimatkollen släpps i dag uppdaterade koldioxidbudgetar för alla landets kommuner, baserat på en ny uträkning av forskare vid Uppsala universitet och Tyndall Centre i Storbritannien.

– Medborgarna stödjer Parisavtalet och förväntar sig att politiker gör vad som krävs för att vi ska klara klimatmålen . Vi vill visa hur det faktiskt går med utsläppsminskningarna och bryta ner det lokalt, för att ge människor möjlighet till ansvarsutkrävande, säger Ola Spännar, medgrundare av Klimatkollen.

13 kommuner håller sina budgetar om utsläppen fortsätter enligt nuvarande trend: Berg, Danderyd, Gnesta, Härjedalen, Krokom, Ludvika, Malmö, Sollentuna, Stockholm, Strömsund, Vadstena, Åre och Östersund.

De tio kommuner vars utsläppsbudgetar tar slut inom kortast tid:

Upplands-Bro, 2025-01-08

Pajala, 2025-02-16

Karlshamn, 2025-08-27

Boden, 2025-09-29

Gällivare, 2025-10-27

Lidingö, 2025-10-31

Timrå, 2025-10-31

Vänersborg, 2025-11-16

Hedemora, 2025-11-21

Luleå, 2025-12-10

Se hela listan på Klimatkollen:

här.

Om koldioxidbudgetarna:

Nyligen publicerades en ny beräkning av Sveriges koldioxidbudget för en rättvis klimatomställning, av forskare vid Uppsala universitet och Tyndall Centre i Storbritannien. Den visar att det från januari 2024 återstår 80 miljoner ton för en 50/50 chans att hålla uppvärmningen under 1,5 grader. Som jämförelse var de territoriella nationella utsläppen 51,1 miljoner ton 2023 (inklusive gasläckan i Nord Stream).

Klimatkollen har använt samma metod för att fördela ut den nationella budgeten på Sveriges kommuner. Mer information finns här.

Baserat på utsläppen i en kommun sedan 2015 drar vi ut en trendlinje och beräknar en prognos fram till 2050. Om utsläppen fortsätter enligt nuvarande trend ökar de ackumulerade utsläppen i kommunen för att vid ett visst datum överstiga den framräknade koldioxidbudgeten. Kommunerna rankas sedan på hur nära i tiden deras budgetar tar slut.

Foto: Kanenori