Nyheter

Världens första utsläppsfria stålpulver

SSAB lanserar nu världens första utsläppsfria stålpulver för kommersiella leveranser, tillverkat av återvunnet stål. Produkten skapar möjligheter för kunder att 3D-printa sin unika design i stål producerat utan fossila koldioxidutsläpp.

Pulvret kombinerar egenskaperna hos SSABs höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.

– Nu bryter vi ny mark inom 3D-printat stål. SSAB har redan visat att det är möjligt att producera stål utan fossila koldioxidutsläpp. Nu kombinerar vi utsläppsfritt stål med pulverteknologi och banar väg för tillverkning av hållbara 3D-printade föremål där endast uppfinningsförmågan sätter gränser, säger Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special Steels.

Produktionen av stål är en stor källa till koldioxidutsläpp vid 3D-printing av stålprodukter. Genom att pulverisera SSABs utsläppsfria stål med enbart fossilfria energikällor blir koldioxidutsläppen från tillverkningen praktiskt taget noll.

I fjol lanserade SSAB sitt första konventionella stålpulver till marknaden, SSAB AM Engineering, och nu lanseras ”SSAB AM Tough Zero®”. SSAB kommer också att kunna erbjuda det unika fossilfria stålet, baserat på HYBRIT-tekniken, som pulver i begränsade volymer.

2020 investerade SSAB i Oxelösund i en stålpulveranläggning för att tillverka avancerat höghållfast stålpulver för additiv tillverkning, även kallat 3D-printing, som ett komplement till SSABs stålerbjudande.

Stålpulver är idealiskt för begränsade serier av skräddarsydda komponenter eller reservdelar som kräver hög strukturell integritet och optimal funktionalitet. Det kan användas inom de flesta branscher, till exempel för att tillverka delar till konsumentprodukter, fordonsindustrin eller tunga maskiner.

– Genom att 3D-printa höghållfasta stålkomponenter kan man minska mängden råmaterial som används samtidigt som slutprodukten blir lättare och får förbättrad funktion. Det är särskilt viktigt för branscher som exempelvis fordonsbranschen eller tillverkare av tunga maskiner, där man vill få ner vikten, öka prestandan och minska sitt koldioxidavtryck, säger Jesper Vang, chef för SSABs pulverteknologi.

SSAB har redan levererat prototyper av fossilfritt stålpulver till utvalda kunder. 2023 3D-printade HT Laser den första komponenten för en skogsmaskin i fossilfritt pulver, och gruvföretaget Epiroc presenterade ett hydraulblock till en bergborrmaskin i konventionellt stålpulver och meddelade att de undersökte möjligheten att använda fossilfritt pulver. 2022 lanserade Triwa den första konsumentprodukten tillverkad av fossilfritt stålpulver – ett armbandsur.

För att tillverka pulver finfördelas smält stål som skräddarsytts för 3D-printing med hjälp av en särskild högtrycksgas till små runda droppar som sedan stelnar i pulverform. Stålpulvret tillverkas också med enbart fossilfria energikällor.

Om SSAB Zero®  och SSAB Fossil-freeTM steel

SSAB Zero® är stål som tillverkats av återvunnet stålskrot och producerats med fossilfri energi, vilket resulterar i praktiskt taget noll utsläpp från ståltillverkningen. SSAB Zero® lanserades i kommersiella volymer 2023.

SSAB Fossil-freeTM steel tillverkas med den revolutionerande HYBRIT-tekniken som utvecklats av SSAB tillsammans med gruvbolaget LKAB och energiföretaget Vattenfall. I stället för att använda kol för att avlägsna syre från järnmalmen använder HYBRIT-tekniken fossilfri vätgas, producerad med fossilfri elektricitet, för att framställa järnsvamp, som sedan används för att göra stål. Koldioxidutsläppen elimineras och restproduktion blir i stället vatten. Idag finns SSAB Fossil-freeTM steel enbart tillgängligt för pilotleveranser.