Nyheter

Port of Skellefteå först ut att påla med återvunnet stål utan fossila utsläpp

Bygget av det nya hamnområdet för Port of Skellefteå är i full gång och det har ställts stora hållbarhetskrav från beställaren Skellefteå kommun. Entreprenören Peab blir nu först ut i världen i grund- och anläggningsbranschen att använda pålar som producerats med SSAB Zero ®, ett stål tillverkat i stort sett utan fossila utsläpp.

Hamnområdet utvecklas för att kunna ta emot fler och större transporter för att möta behovet hos Skellefteås växande näringsliv. Port of Skellefteå blir norra Sveriges nya logistikcenter.  Det nya hamnområdet blir 7 700 kvadratmeter stor till ytan och är en viktig del i Skellefteå kommuns samhällsutveckling.

Utbyggnaden behövs i och med de stora industrisatsningarna som sker i Skellefteå och i hela regionen.

Projektet har en tydlig hållbarhetsprofil där ECO-Betong med lägre klimatpåverkan ska användas, liksom pålar av SSAB Zero ® om är stål baserat på återvunnet stålskrot och producerat med fossilfri el och biogas. Det är ett tekniskt avancerat projekt där Peab får möjlighet att nyttja hela sitt hållbarhetskunnande.

Projektet är ett av många exempel på den satsning i norr som nu sker i samband med den gröna omställningen.