Nyheter

Återvinningsbar linoleum med matt yta och i nya färger

Linoleum är ett material som väcker minnen och känslor hos många. Tarketts nya linoleumkollektioner har uppdaterats med varma färger, matt yta och ett naturligt, taktilt uttryck. Materialet är återvinningsbart efter användning och har lågt klimatavtryck.

Linoleum har uppskattats för sin naturliga skönhet, komfort och hållbarhet i mer än 150 år. Tarketts linoleumgolv tillverkas i den lilla byn Narni i Italien och råvarorna följer fortfarande originalreceptet från 1898 med linolja, kork- och trämjöl, harts och juteväv. Nu nylanseras Tarketts linoleumkollektioner i varma färger och matt ytbehandling, men fortfarande med de ursprungliga, naturliga

Tarketts linoleum har en homogen konstruktion, vilket gör golven lättare att återvinna. Idag kan Tarkett återvinna inte bara installationsspill utan även uttjänta linoleumgolv för att använda som råvara vid produktionen av nya golv, tack vare återvinningssystemet ReStart®.

Klimatvinsten med återvinning är betydande – för varje kvadratmeter återvunnen linoleum minskar utsläppen av växthusgaser med 5,4 kg CO₂e. Som ett resultat av de naturliga råvarorna och de klimatsmarta investeringar som gjorts i fabriken har Tarketts 2,5 mm linoleum ett klimatavtryck på -0,585 kg CO₂e/kvm* från råvaror till produktion. (* ”Cradle to gate” A1–A3 – EPD N°4789356590.101.1)

På bilden: De nya kollektionerna har en mattare yta och ett mer naturligt utseende.