Nyheter

Danska Arkitema premierar svensk landskapsarkitekt

Arkitema sätter allt större fokus på stadsplanering och har därför fått ännu en svensk Partner, Per Axelsson, affärsområdeschef på Arkitema i Sverige för verksamhetsområdet Urban.

Stadsplanering och utvecklingen av större stadsdelar fyller mer och mer av danska Arkitemas svenska projektportfölj och projekten väntas bli ännu fler när städer behöver utvecklas hållbart för fler människor. De senaste åren har kontoret fått förtroendet att utveckla flera nya stadsdelar på olika platser i Sverige med fokus på både social och miljömässig hållbarhet. Det är en viktig del av den omställning som behövs till mer hållbara städer, som sparar på planetens resurser, skapar hälsosamma livsmiljöer för människor, och bevarar den biologiska mångfalden.

Med detta ökade fokus är det viktigt med goda ledare på området. Detta står Per Axelsson för, och därför utnämns han nu till Partner.

– Per Axelsson har byggt upp vår landskapsarkitekturavdelning i Sverige med den äran. Här finns hög kompetens, kreativa ledare och talangfulla kollegor. Han är respekterad och omtyckt och är därför en viktig profil för både stadsbyggnads- och landskapsarkitekturavdelningen och hela Arkitema, säger Heidi Hjort-Thuesen, Market Director på Arkitema.

Per Axelsson står till exempel bakom landskapsdelen i projekt som Vårby udde i Huddinge och Södra Häggviks gårdar i Sollentuna, där han med innovativa lösningar och stor kreativitet arbetat för miljöer som är vänliga både mot människor och natur.

– Planeringen ska ge en vacker och upplevelserik utemiljö som fungerar hållbart för människor, djur och växter. Det är en viktig uppgift för landskapsarkitekturen att utveckla staden i samarbete med det biologiska livet om vi ska kunna fortsätta utveckla städer inom planetens resursmässiga gränser, säger Per Axelsson.

Per Axelsson är landskapsarkitekt och har arbetat på Arkitema sedan 2017. Innan dess fanns han på Nyréns Arkitektkontor och Temagruppen AB.