Nyheter

Ett av Sveriges största återbruksprojekt

Verksamheten är i full gång på Östermalmshallens padel i Mölnlycke. Våren 2021 plockades den 2 000 kvadratmeter tillfälliga saluhallen på Östermalms torg ner bit för bit som ett stort lego. Allt packades i miljöcertifierade lastbilar som kördes med vegetabiliskt HVO-bränsle till västkusten. Nu har den tillfälliga saluhallen förvandlats till restaurang och padelhall i anslutning till Wallenstams stadsutveck­lingsprojekt Mölnlycke Fabriker.

Byggnaden, som har nominerats och vunnit ett antal utmärkelser för sin design, har samma utseende nu som när den var saluhall, förutom att den är två meter högre. En annan väsentlig skillnad är innehållet som förvandlats till padelhall med sex padelbanor och en restaurang. Hållbarhet och återbruk har varit en ledstjärna genom hela projektet. Inredning och allt annat material har återbrukats, återvunnits och sålts.

– Vi är både glada och väldigt stolta över att ha hittat en långsiktigt hållbar lösning för byggnaden som nu får nytt liv genom att bli Sveriges snyggaste padelhall. Det är ett hållbart projekt från start till mål och ett av Sveriges största återbruksprojekt där en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för ett nytt syfte, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam. 

– Roligt att nu ha full verksamhet. Vi erbjuder sex fina dubbelbanor med generös takhöjd, bra belysning och enkel bokning via Matchi. I restaurangen kommer det serveras frukost, lunch och middag, vi planerar även för häftiga skräddarsydda event med padel, trevligt umgänge och god mat i restaurangen, säger Niklas Evheden, som driver Östermalmshallens Padel.

Projektet om förvandling av byggnaden har väckt stor nyfikenhet och det har varit många besök och frågor till projektledaren längs vägen. Bara byggnadens taksystem krävde runt tusen märkningar och en lagring som gjorde att alla delar kom i rätt ordning vid återuppbyggnaden.

Det var 2016 när anrika Östermalmshallen skulle renoveras som den tillfälliga saluhallen byggdes mitt på Östermalms torg, en stilren byggnad i trä och kanalplast som ritats av Tengbom Arkitekter. Fyra år senare var renoveringen klar och handlarna flyttade tillbaka. Då köpte Wallenstam den tillfälliga byggnaden av Stockholms stad och cirka ett år efter det att Wallenstam tillträde hallen står den klar med ny funktion i Mölnlycke.

På bilden: Niklas Evheden, som driver Östermalmshallen padel och Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.