Nyheter

LINK Arkitektur presenterar världens mest klimatsmarta sjukhus

För åttonde gången arrangerar Architects for Health och SALUS den internationella sjukhuskonferensen European Healthcare Design. Konferensens hålls i London den 13–15 juni. Årets tema är ”Recovery, renewal and rediscovery” och av 150 inskickade abstracts valdes LINK Arkitektur ut som en av huvudtalarna.

Företagets hållbarhetschef Per Olsson och Kristina Åkerlund, sjukhusarkitekt, kommer att berätta om hur de kombinerar ledande sjukhusarkitektur med hållbarhetsexpertis. Målet är att sprida kunskap och inspirera till klimatsmart sjukhusarkitektur i ett globalt sammanhang.

– Många hållbarhetsprojekt just nu är pilotprojekt och vi vill bredda satsningen till våra stora, samhällsviktiga sjukhus. Det är stora projekt, med stora investeringar och därmed stor potential att minska klimatpåverkan. Här vill vi vara med och göra skillnad. Jag är övertygad om att vi har rätt erfarenhet och verktyg för att göra just det, säger Per Olsson, hållbarhetschef på LINK Arkitektur.

Världens mest klimatsmarta sjukhus

LINK har en mängd referenser inom klimatsmart arkitektur och inför presentationen kommer de att sätta samman beprövade lösningar från sina olika projekt, i ett och samma hus – världens mest klimatsmarta sjukhus. Det blir ett effektivt sätt att visualisera hur arkitektonisk gestaltningskvalitet, teknisk komplexitet och hållbarhet kan vävas samman in en helhet. Här är också LINK IO, en gren inom företaget som fokuserar på den digitala utvecklingen, en viktig part. Genom att tillämpa parametrisk design blir processen effektiv och lösningarna optimerade till förutsättningarna. Åhörarna kommer att få lyssna till när Olsson och Åkerlund frikostigt delar med sig av erfarenheter och visioner, på generell såväl som detaljerad nivå.

– Vi är ledande inom både sjukhusarkitektur och hållbarhet och nu slår vi ihop allt det för att skapa klimatsmart sjukhusarkitektur. Vi har erfarenheten, kompetensen, förutsättningarna och drivet för att leverera ännu mer hållbara sjukhus i världsklass. Nu vill vi dela med oss av vår kunskap så att fler sluter upp och vi blir ännu bättre tillsammans, berättar Kristina Åkerlund, sjukhusarkitekt på LINK Arkitektur.

Expertis och erfarenhet minskar risken

LINK Arkitektur samlar all sin expertis om sjukhusarkitektur, hållbarhet, digitalisering och gestaltning för att skapa riktigt bra sjukhus. Eftersom det grundar sig på just erfarenhet kan de också minska riskerna för kundernas investering. De arbetar enligt metoden Impact Architecture, för att bidra maximalt till att lösa samhällsutmaningarna och samtidigt skapa de bästa finansiella förutsättningarna för genomförandet.

LINK Arkitektur är ett ledande skandinaviskt arkitektföretag med specialisering inom sjukhusarkitektur. Under det senaste årtiondet har LINK formgivit över 2,5 miljon kvadratmeter sjukhus i Skandinavien och utomlands. Som ledande inom hållbarhet, arbetar de hårt för mer ambitiösa klimatmål i alla sina projekt. På ritbordet just nu ligger både Växjös och Västerås nya akutsjukhus, två av Sveriges största sjukhusprojekt.

På bilden: Kristina Åkerlund och Per Olsson, LINK Arkitektur

Foto: Peter Westrup