Nyheter

Ny hållbarhetschef hos byggmaterialproducent: ”Vi ska inte vila på våra lagrar”

Nyligen började Claus Frisch hos Xella som ny Head of Technical & Sustainability. Claus kommer från roller i andra stora koncerner i branschen, så som Knauf och ROCKWOOL, och ansluter med både gedigen byggteknisk bakgrund och lång erfarenhet av energioptimering. Claus ser fram emot att fortsätta den positiva takten på Xellas hållbarhetsresa och vidareutveckla gamla såväl som nya gröna initiativ.

Den gröna omställningen är på god väg inom den svenska byggbranschen och i synnerhet hos Xella, som utvecklar och tillverkar systemlösningar i kalksandsten och lättbetong.

– Det har hänt mycket inom hållbarhetsområdet i byggbranschen de senaste åren, och det händer fortfarande mycket. Det är därför fantastiskt att kliva in i ett företag som redan har flera fantastiska gröna lösningar. Jag ser fram emot att bygga vidare på den starka grunden i nära samarbete med kunder, branschen och Xellas organisation utifrån nuvarande och framtida regelverk och lagstiftningar, säger Claus Frisch.

De första stegen har tagits

De senaste åren har Xella lanserat flera gröna initiativ och projekt och historiskt sett så har företaget alltid hållit sig i framkant när det kommer till den gröna omställningen.

– Claus kliver ombord på ett fartyg som redan har vind i seglen. Det betyder dock inte att vi är i mål och bara kan luta oss tillbaka – tvärtom. Claus är, liksom Xella, extremt ambitiös och fokuserad på att bidra så mycket som möjligt till den gröna omställningen, säger Fredrik Johansson, CEO Scandinavia hos Xella.

Hybridrollen ska skapa hållbar synergi

Claus Frisch är ursprungligen utbildad snickare och hantverkare, men har nu i många år framför allt arbetat som konsult och ansvarig för energioptimering i olika företag inom byggbranschen. I Claus nya roll kommer han att stå i fokus för att stärka synergin mellan Xellas gröna omställning och den generella tekniska utvecklingen samt produktionen.

– Alla i branschen, från projektplanerare till entreprenörer, måste i allt högre grad förhålla sig till byggets miljö- och klimatavtryck. Xellas första steg har tagits, men det finns fortfarande stor utvecklingspotential – så vi får inte vila på våra lagrar, berättar Claus Frisch och avslutar:

– Min hybridroll som ansvarig för hållbarhet och det tekniska gör det möjligt att skapa en synergi som genomsyrar organisationen från huvudkontoret i Tyskland till våra skandinaviska avdelningar. Detta ska ske i nära samarbete och dialog med mina kollegor, våra leverantörer, partners och kunder.