Nyheter

Sea U blir navet för hållbar stadsutveckling under H22 City Expos andra vecka

För den med ett intresse för utveckling av framtidens städer är Oceanhamnen platsen att vara på den 8–10 juni 2022. Då förvandlas Clarion Hotel & Congress Sea U till en mötesplats för ett brett spektrum av samhällsaktörer. Under tre dagar arrangeras fyra konferenser om hållbar stadsutveckling här. Den 9 juni delas också Skånes Arkitekturpris ut.

Den 9 juni arrangeras två konferenser parallellt. Granitor arrangerar den ena medan Form/Design Center med flera ligger bakom den andra. Arrangörerna vill främja samverkan inom området och ser därför till att deltagarna kan sammanstråla: dels via ett gemensamt mingel med fika, dels vid utdelningen av Skånes Arkitekturpris.

Granitors konferens är indelad i tre pass, var och en med ett tydligt innehåll: Utveckling av hållbara stadsdelar och stadskärnor, social hållbarhet i stadsutveckling utifrån bibliotekens roll samt klimatneutralt byggande i praktiken. Under dagen varvas korta inspel med framtidsspaningar, paneldebatter och reflektioner. På konferensen medverkar kommunala och regionala representanter, samhällsutvecklare från Granitor samt inbjudna forskare, arkitekter och experter inom samhällsbyggnad.

– Vi ser fram emot att samla olika professioner och kompetenser denna dag. Personligen ser jag också fram emot att lyssna på våra inbjudna experter, bland andra Gert Wingårdh. Att ta sig tid att titta på samtiden och blicka framåt är både spännande och nödvändigt, säger Peter Syrén, vd på Granitor Properties.

Form/Design Centers konferens tar sin utgångspunkt i politiken för gestaltad livsmiljö och New European Bauhaus. Förmiddagen handlar om gestaltning och samhällsbyggande med både inspel från arkitekturforskning och samtal kring hur kommun och region jobbar med stora stadsutvecklingsprojekt. Under eftermiddagen ligger fokus på transformation som ett alternativ till rivning i framför allt kulturmiljöer. Konferensen arrangeras i samverkan med Region Skåne, Arkitekturakademin, Arwidssonstiftelsen, LTH – arkitektur och byggd miljö, Nätverket Kulturmiljö Skåne och Sveriges Arkitekter Skåne.

– Som en nationell nod vill Form/Design Center tillsammans med aktörer som på olika sätt knyter an till politiken för gestaltad livsmiljö lyfta frågan kring utvecklingen av framtidens hållbara städer, att gå från policy till konkretisering. Konferensen riktar sig främst till offentlig sektor, bransch, akademi, beslutsfattare och handlar om hur vi förstår och implementerar politiken tillsammans, säger Dorte Bo Bojesen, vd Form/Design Center.

Till båda konferenserna går det att anmäla sig antingen till hela dagen eller välja mellan för- och eftermiddag.

Fakta

Följande H22-konferenser arrangeras 8–10 juni på Sea U:
8 juni: Business Arena Syd – fastighetsbranschens mötesplats.

9 juni: Granitors konferens Hur utvecklar vi hållbara stadsdelar och formar framtidens städer?
9 juni: Form/Design Centers konferens Politiken i praktiken – perspektiv på hållbara livsmiljöer.

10 juni: JämtJämlikt – Hur ska vi skapa jämlika och inkluderande platser? En konferens arrangerad av: Tengbom arkitekter, stadsbyggnadsförvaltningen inom Helsingborgs stad, RISE och Raoul Wallenberginstitutet.