Nyheter

Hållbart och prisvärt med trä som byggmaterial och smarta tillverkningsprocesser

– Vi har ju byggt här i Gunsta tidigare – både lägenheter och radhus – och eftersom de var så eftertraktade är vi väldigt glada över att kunna erbjuda fler hem här. Vi bygger hållbart och prisvärt genom att använda trä som byggmaterial och genom att bygga husen inomhus i fabrik. Det gör att vi kan använda smarta tillverkningsprocesser och inte behöver uppfinna hjulet på nytt för varje byggprojekt, säger Helena Wilroth, projektchef på BoKlok.

Fredagen den 13 maj startar försäljningen av BoKlok-lägenheter i södra Gunsta, Uppsala. BoKlok har tidigare byggt flera etapper i området, och nu är det dags för ytterligare 40 bostadsrättslägenheter. Beräknad inflyttning i de nya hemmen är vintern 2023/2024.

I södra Gunsta i Uppsala har BoKlok sedan tidigare byggt flera etapper bostadsrätter.

Nu byggs ytterligare 40 lägenheter med ett, två, tre eller fyra rum och en yta på 31, 55, 72 respektive 85 kvm. De byggs som bostadsrätter och boendekostnad för avgift till bostadsrättsföreningen och beräknad ränta blir ca 5045 kronor per månad för en tvårumslägenhet.

På BoKlok säljs alla bostäder rättvist, vilket betyder att de fördelas genom en öppen turordningsdragning. Genom att anmäla intresse för de nya hemmen på BoKloks hemsida får man möjlighet att delta i en digital turordningsdragning. Denna bestämmer vem som får välja bostad som nummer ett, nummer två o.s.v. Köpprocessen blir på så sätt demokratisk då alla får samma chans att köpa och budgivning utesluts.

– Vår filosofi är att alla ska ha råd att bo bra och vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda nybyggda bostäder av bra kvalitet till ett pris som passar många. Genom vår turordningslista får alla möjlighet att välja boende utan att behöva armbåga sig fram i en budgivning eller förstå kluriga kösystem. Det är viktigt för oss, säger Helena Wilroth.

Det nya kvarteret i södra Gunsta kommer att kallas BoKlok Ryttaren och ligger bredvid de tidigare fem BoKlok-områdena med lägenheter samt par- och radhus. I BoKlok Ryttaren bor man naturskönt med stora möjligheter till friluftsliv. I närområdet kring det nya kvarteret finns både förskola, närbutik, plantskola och en restaurang. Närheten till Uppsala gör det enkelt att ta sig dit antingen med bil, kollektivtrafik eller cykel.