Nyheter

Coworking i Sveriges första LEED-certifierade byggnad

Som företag finns det mycket man kan göra för att bli grönare. Minska plastanvändningen, titta på lösningar med solenergi, jobba aktivt med återvinning eller inreda på ett hållbart sätt. Men på 7A i Stockholm tycker man inte att det räcker med att bara panta burkar, man vill även att personalen ska må bra.

Begreppet hållbarhet handlar nämligen inte bara om att minska miljöförstöringen. Det finns även sociala och ekonomiska aspekter att ta hänsyn till, för att det ska gå ihop.

– Man pratar mycket om att arbetsgivaren ska skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö. Men det är också viktigt att man boostar varandra och är generös med positiv feedback för att skapa en härlig arbetsplats. Om någon kommer på en bra idé eller gör något gott för kontorsmiljön, är det viktigt att det uppmärksammas, säger Eva Bloch, head of culture and people på 7A.

”I grunden handlar det om att vara en attraktiv arbetsplats”

Sedan 2012 erbjuder 7A Centralen flexibla kontor och coworking i Sveriges första LEED-certifierade byggnad, mitt i centrala Stockholm på Vasagatan 7. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) bedömer bland annat energianvändning, inomhusklimat, användning av återvunnet och närproducerat material samt innovation och design. Men även byggnadens läge, tillgång till allmänna kommunikationer och serviceutbud spelar in. Alla dessa faktorer har stor inverkan på hur människor upplever sin vardag på jobbet.

– Det är ingen nyhet, personer som får goda förutsättningar att trivas på sitt jobb, känner sig sedda och upplever att de är en del av ett sammanhang presterar också bättre. Det i sin tur mynnar ut i en högre kundnöjdhet, vilket hjälper företaget att leverera ännu bättre på dessa punkter. I grunden handlar det om att vara en attraktiv arbetsplats, säger Eva Bloch.

Målen med LEED

LEED är ett av världens mest använda certifieringssystem som syftar till att främja hållbar utveckling inom byggsektorn. LEED lanserades för första gången i USA år 1989 och administreras av U.S. Green Building Council. I Sverige arbetar organisationen Sweden Green Building Council aktivt för att fler svenska byggnader ska registreras – genom att utbilda och stötta svenska byggprojekt i certifieringsarbetet.

De slutgiltiga målen med LEED är bland annat att minska globala klimatförändringar, förbättra individens hälsa och välbefinnande, skydda och återställa vattenresurser, främja hållbara materialresurser och etablera en hållbar ekonomi.