Nyheter

Ecovadis ger Elektroskandia högsta betyg inom hållbarhetsarbete

Det oberoende analysföretaget Ecovadis har tilldelat Elektroskandia högsta möjliga betyg, Platina, för företagets hållbarhetsarbete. Med det är man rankad som topp 1 % inom sin jämförelsegrupp av de mer än 90 000 betygsatta företagen globalt.

Sedan flera år tillbaka arbetar Elektroskandia systematiskt med hållbarhet i den dagliga verksamheten och företaget var först i elbranschen med att ta fram en hållbarhetsrapport.

– Vi har kundkrav och för att se vad vi kan förbättra för framtiden, anlitar vi sedan några år tillbaka det oberoende analysföretaget Ecovadis. Deras bedömning av företag sker inom fyra områden: miljö, rättvisa och arbetsförhållanden, etik samt hållbara inköp. De hållbarhetsbetyg som Ecovadis delar ut är i nivåerna brons, silver, guld samt platina. Platina når endast 1 procent av alla rankade företag. Sedan vi började samarbetet har vi gradvis kunna höja vårt betyg för att nu nått upp till högsta nivå, platina. Vi är givetvis mycket stolta och glada över utmärkelsen, som visar att vi är på rätt väg och som också sporrar oss i vårt fortsatta hållbarhetsarbete, säger Karen Kruger, ansvarig för hållbarhet på Elektroskandia Sverige AB.

– Inför bedömningen har vi lagt mycket tid på att samla ihop dokumentation och jobbat hårt på att verifiera och säkerställa att alla processer vi har lever upp till kraven. Vi kommer också att få med oss värdefulla insikter från bedömningen om hur vi kan fortsätta att bli ännu lite bättre på hållbarhetsområdet, kommenterar Marcus Gustavsson, ansvarig för supply chain management och hållbarhet marknad på Elektroskandia.

– Inför bedömningen har vi lagt mycket tid på att samla ihop dokumentation och jobbat hårt på att verifiera och säkerställa att alla processer vi har lever upp till kraven. Vi kommer också att få med oss värdefulla insikter från bedömningen om hur vi kan fortsätta att bli ännu lite bättre på hållbarhetsområdet, kommenterar Marcus Gustavsson, ansvarig för supply chain management och hållbarhet marknad på Elektroskandia.

Elektroskandia började sitt hållbarhetsarbete redan 1996 i och med att man då blev certifierade enligt ISO 9001, en standard för kvalitetsledning för verksamhetsprocesser i ett företag. 1998 certifierades företaget för ISO 14001, standard inom miljöledning och under 2021 erhöll Elektroskandia certifiering för ISO 45001, som är en internationell ledningssystemstandard för arbetsmiljö.

– Vår första hållbarhetsrapport som publicerades 2016, berättade om vad vi åstadkommit på området under 2015 och i år kommer vi att publicera vår 8:e rapport. Idag är vi ett helt team av medarbetare inom Elektroskandia som arbetar med hållbarhetsfrågor och att vi nu uppnått den högsta rankingnivån hos Ecovadis är ett bevis på vårt långvariga arbete inom hållbarhet, som påbörjades redan 1996, säger Karen Kruger.


FAKTA:

Ecovadis är en av världens största och mest betrodda leverantör av hållbarhetsbetyg för företag. Metodiken bygger på internationella hållbarhetsstandarder som the Global Reporting Initiative, UN Global Compact och ISO 26000. Ecovadis globala team består av mer än 1000 personer från 52 nationaliteter, som bedömer företag och ger poäng från 0 till 100 på hur de uppfyller krav när det gäller miljö, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, etik och inköp. Totalpoängen som uppnås är underlag för slutrankingen, där nivåerna är brons, silver, guld eller den högsta rankingen platina.