Nyheter

Byggnads: ”Oseriösa byggföretag raserar klimatarbetet”

 

”Det är inte många som känner till det, men byggbranschen står i dag för 20 procent av landets klimatutsläpp. Att det inte redan gjorts betydligt mer för att sätta fokus på branschens klimatansvar är egentligen märkligt.”

Det skrev Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i en debattartikel i Aftonbladet:

”Extra märkligt blir det när man inser att samhällets klimatomställning i sig är ett gigantiskt byggprojekt. Det handlar om allt från renovering och klimatanpassning av befintliga bostäder till nödvändiga infrastruktursatsningar. Batterifabriker ska byggas och nya kraftledningar dras.”

”Det kommer att finnas jobb i överflöd. Men frågan är vem som kommer att få dem, och om dessa företag kommer att ta sitt eget klimatansvar? Eller om de kommer att lura både beställare och skattebetalare för att sedan skratta hela vägen till banken?”

”För det finns ett stort hinder. En alltmer avreglerad och liberaliserad arbetsmarknad har gynnat de som vill ta genvägar. Få andra branscher plågas lika mycket av arbetslivskriminalitet och osund konkurrens.”

Läs hela debattartikeln här:

www.byggnads.se/aktuellt/2022/oseriosa-byggforetag-raserar-klimatarbetet/