Nyheter

Byggt av lokalt producerad betong

Danish Crowns nya hemvist i Randers är byggd på betong från närområdet. En kort bit från fabriken till byggarbetsplatsen har varit avgörande för att kunna stödja huvudkontorets hållbara profil.

När resesällskapet på Danish Crowns nya 13 200 kvadratmeter stora huvudkontor ägde rum den 1 april var det med utsikter till en hemvist byggd efter hållbara principer och med närproducerade grundelement.

Sedan oktober 2021 har lastbilar från Fårup Betonindustri kört de cirka 24 kilometerna mellan betongtillverkningen på Kærvej i Fårup och till byggarbetsplatsen i Munkdrup lite söder om Randers. Totalt har 300 lastbilar byggts som har levererat 10 000 kvadratmeter betongväggar och 10 000 kvadratmeter betongdäck samt tillhörande balkar och pelare i betong.

– Det är en ära att bli vald som leverantör för ett så stort och viktigt projekt på vår egen hemmaplan. Att behöva leva upp till de hårda krav som ställts på kvalitet och leveranstid har varit en oerhört spännande och lärorik uppgift och har utmanat alla delar av vår organisation från designstudion, över produktionen och till logistiken, säger Lars Raabjerg Didriksen, som är försäljningschef på Fårup Betonindustri.

Den lokala aspekten är viktig

Projektet är planerat att vara klart för användning i mars 2023 och kommer att bli Danish Crowns nya primära adress i Danmark. De 550 anställda som tidigare haft sin dagliga promenad i slakterijättens huvudkontor behöver dock inte köra mycket längre än tidigare för att ta sig till jobbet, eftersom det bara är sju minuters bilresa mellan den nya och den gamla platsen. Danish Crown är och blir ett Randersföretag. Därför har det också varit viktigt att valet av material och samarbetspartners i den nya hemorten har en lokal prägel.

Utifrån denna princip valde bland annat totalentreprenörerna från Raundahl & Moesby att grundstenen till hemorten skulle levereras av Fårup Betonindustri, vilket Jørgen Frank, projektledare på Raundahl & Moesby, har goda erfarenheter av från tidigare projekt i Randers. och det omgivande området.

– Förutom närheten till produktionen var vår kunskap om Fårup Betonindustri viktig i valet av vår betongleverantör. På grund av byggets komprimerade tidsplan och höga krav på hållbarhet fick vi känna oss helt trygga med leverantören. Vi har varit med i Fårup, säger projektledare på Raundahl Moesby, Jørgen Frank.

Allt räknas i hållbarhetsredovisningen

Byggnaden måste vara DGNB-certifierad för guld. Tillsammans med beställaren, Raundahl & Moesby och projekteringsteamet har ett stort antal kriterier valts ut som det är särskilt fokus på i bygget. Det gäller bland annat miljöaspekterna som byggnadens livscykel och förebyggande av oönskade ämnen i byggandet, där valet är material, är viktigt.

Sabine Mols Slaikjær, hållbarhetskonsult för det konsultkonsulterande ingenjörsföretaget Søren Jensen, har hållit stenkoll på detta i sitt arbete som konsult åt Raundahl och Moesby i projektet.

– Varje liten detalj räknas när en byggnad behöver hållbarhetscertifieras. Entreprenörernas arbete på byggarbetsplatsen spelar också stor roll. Vi måste arbeta med att minska resursåtgången på byggarbetsplatsen. Det ska finnas fokus på att minska energiförbrukningen under byggandet, användning av hållbara byggmaterial och minimera avfall och avfall på byggarbetsplatsen. Det har varit faktorer som dessa som vi har fokuserat på i certifieringen av Danish Crowns hemvist.