Nyheter

Greentech-bolag i samarbete visar framtidens hållbara byggmaterial på H22 City Expo

Grunder av trä, väggar av halm och isolering av hampa blandas med energisnåla träfönster, byggskivor av återvunnen kartong, lättbalkar i trä och nästa generations ventilationsrör. Till och med arbetskläderna är cirkulära.

När Helsingborgs Stad sätter upp H22 City Expo den 30:e maj till 3:e juli i sommar samlas några av Sveriges främsta aktörer inom Greentech i byggbranschen i ett unikt samarbete.

– Det känns fantastiskt roligt att mässans besökare på det här sättet kan få se och känna på framtidens byggmaterial direkt på plats. De bolag, material och produkter som finns med i utställningen utgör lösningarna på många av de utmaningar man kämpar med idag i byggbranschen. De möjliggör ett byggande som är både effektivt och verkligt hållbart. Helsingborgs Stad visar verkligen framfötterna genom att bereda plats för den här typen av nya aktörer, vid sidan av de etablerade jättarna., säger Lars Guttorp, tillträdande VD för Klara Byggsystem som står bakom satsningen.

Man kommer också att hålla ett föredrag på utställningens tema på Skåne Innovation Week den 15:e juni The Tivoli i Helsingborg. Där får man höra om produkterna, bolagen och hur det är att bedriva innovationsbolag i byggbranschen.

Utställning i en grön oas i Oceanhamnen

Utställningen utgörs av ett växthus och en pergola-byggnad som byggs upp av materialen och produkterna som ställs ut. Vissa väggar är byggda av EcoCocons prefabricerade väggelement i halm, kompletta med marknadens mest energieffektiva träfönster från BuildWell. Andra av byggskivor av återvunnen kartong från Recoma och lättreglar i trä från Masonite Beams, som också står för takkonstruktionen.

Delar av väggarna är isolerade med Ekolutions hampaisolering och i taket sitter ventilationskanaler från Climate Recovery, gjorda av återvunnet glas och sand. I växthuset kan man prova modulära och cirkulära arbetskläder från Cirk-l. Där kommer även innovationsmöten mellan bolagen att bedrivas och intresserade besökare uppmuntras att delta och bidra.

– Är man det minsta intresserad av hållbarhet och byggande så kommer man att vilja komma hit och titta. Att kunna se produkterna samlade och att kunna träffa innovatörerna och bolagen bakom dem är en unik möjlighet. Vi tror också att själva samarbetet och nätverkandet de medverkande bolagen emellan ger upphov till ytterligare produktutveckling och synergier, säger Erik Goverde, ansvarig för Innovation och Teknik på Klara Byggsystem.

Byggnaderna står på olika varianter av Klaragrunden från Klara Byggsystem, en prefabricerad grundläggning i trä som är effektiv, säker och sannolikt den mest hållbara grundläggningen som finns att tillgå på marknaden.

Sponsorskap och samarbeten

Utställningen möjliggörs delvis av generösa sponsorskap. Skånska Byggvaror, som också säljer modulvarianten av Klaragrunden, skänker växthuset i trä som tjänar som möteslokal i utställningen. Detta kommer också att lottas ut, komplett med trägrund, med ett värde av totalt över 150.000 kr, till en av utställningens besökare. Rekomo som säljer och hyr ut återbrukade kontorsmöbler står för möbleringen och Drömträdgård Bjäre designar växtmiljön.

Detaljerat program och guidade visningar

Det är i Oceanhamnen i Helsingborg som utställningen finns under perioden 30:e maj till 3:e juli. Vilka bolag som är på plats när kan ses i det detaljerade programmmet på H22:s hemsida, som kommer att uppdateras löpande. Utställningen kan besökas både när den är bemannad och obemannad, informationsskyltar berättar om de olika produkterna och materialen. Det kommer även att arrangeras guidade visningar på förfrågan (vid intresse se kontaktuppgifter nedan).