Nyheter

Debatt: ”Länken mellan tillväxt och avfall måste brytas”

”Riksdagen är överens om att inkludera all konsumtion i ambitionen att få ned klimatutsläppen till netto noll senast 2045. En viktig del i omställningen är återbruk, att laga grejerna i stället för att slänga dem. Men förhoppningarna riskerar att falla platt utan nationella mål för hållbara alternativ. Nyligen presenterade Världsnaturfonden resultatet av en val­enkät om partiernas miljö- och klimat­politik de kommande åren. Siffrorna i enkäten talar sitt tydliga språk: majoriteten av Sveriges riksdagspartier får underkänt.”

Det skriver  Tony Clark, vd, Avfall Sverige, Robin Suwe, vd, Blocket, Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef, GIAB Nordic AB, Henrik Nilsson, vd, Inrego, Caroline Andermatt, vd, Myrorna och Stefan Öberg, vd, Tradera i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Samtidigt sticker en fråga i val­enkäten ut – samtliga partier är rungande överens om skärpta ambitioner. Den 7 april mottog regeringen Miljömålsberedningens delbetänkande, som bland annat föreslår att dagens klimat­politiska ramverk ska kompletteras med mål om konsumtionens klimatpåverkan. Förslaget har brett stöd från alla riksdagspartier och är ett stort steg mot att täppa igen luckorna i ramverket för Sveriges hållbara omställning, men det belyser också behovet av att komplettera med ytterligare målsättningar.”

”En stor del av klimatutsläppen från det vi konsumerar i Sverige, hela 63 procent, uppstår utanför landets gränser. Det inkluderar alltifrån planerade inköp av importvaror till svensk industri, till våra vinterresor till varmare breddgrader och spontanköp från utländska onlinebutiker. Dessa utsläpp räknas inte in i Sveriges övergripande klimatmål, som bara tar hänsyn till utsläpp som sker inom landet.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/lanken-mellan-tillvaxt-och-avfall-maste-brytas/