Nyheter

Smartvatten förvärvar Neuroflux Oy

Den 20:e maj 2022 förvärvade Smartvatten, ett internationellt växande fastighetsföretag inom vatteneffektivitet, Neuroflux, ett mjukvaruföretag som specialiserat sig på hantering och effektivisering av avloppsnät i vattenverk. Förvärvet kommer att hjälpa Smartvatten att nå sitt mål till att bli det ledande serviceföretaget för vatteneffektivisering i norra Europa.

Molntjänsten, som är utvecklad av Neuroflux, tillåter vattenverk att integrera, visualisera och analysera data från ett befintligt avloppsnätverk. Tjänsten identifierar läckage i avloppsnätet genom maskininlärning, och realtidslarm minskar spill och hjälper vattenverk att optimera driften av avloppsnätet till att bli mer effektiv. Tjänsten används redan i Finland och Sverige vid flera vattenverk, till exempel av HSY som ansvarar för vattenförsörjningen i Helsingforsområdet.

– Med Neuroflux tjänst kommer vi också att kunna hjälpa vattenverk att bedriva sin verksamhet mer effektivt i framtiden, säger Jussi Niiniaho, vd för Smartvatten. Finskbaserade Smartvatten har redan kunder i 29 olika länder, så det här är en fantastisk möjlighet att ta in ny teknik till den internationella marknaden, fortsätter Niiniaho.

På kort tid har antalet anställda på Smartvatten växt till 100 personer och koncernens omsättning kommer att tredubblas till cirka 15 miljoner euro i år. Tillväxten drivs främst av Smartvattens vatteneffektivitetstjänst, där fastighetsägare kan läsa av vattnet som används i hela fastigheten i realtid. Data kan läsas av från både huvudvattenmätarna och de lägenhetsspecifika undermätarna. Detta efter att Smartvatten i mars 2022 förvärvat VertoNordic Oy, en finsk tillverkare av lägenhetsspecifika fjärravläsbara vattenmätare. Utöver en stark organisk tillväxt har Smartvatten för avsikt att fortsätta sina förvärv.

– Vi studerade marknadserbjudandet noggrant och feedbacken vi fick från Neuroflux tjänst var konstant utmärkt. Vi tror att vi med företagets duktiga team kommer att kunna ta vår omfattande vatteneffektivitetstjänst till en helt ny nivå i framtiden, kommenterar Jussi Niiniaho.

– Många vattenverk är i en utmanande situation med skärpt lagstiftning, extrema väderhändelser på grund av klimatförändringar och föråldrad infrastruktur. Förvärvet ger oss bredare axlar för vidareutveckling av tjänsten och expansion av kundbasen, säger Tuomas Koskinen, VD för Neuroflux Oy.