Nyheter

Samtliga betongelement ECO-Prefab när nya flerbostadshus uppförs i Knivsta och Uppsala

Byggelement blir materialleverantör när Veidekke uppför nya flerbostadshus i Uppsala och Knivsta. Samtliga betongelement består av ECO-Prefab för ett minskat klimatavtryck.

Byggelement har ett långt och återkommande samarbete med Veidekke. Nu har bolagen skrivit under tre nya kontrakt. Det b­etyder att Byggelement blir materialleverantör vid byggandet av Uppsalas nya landmärke, Skiffertornet, samt för ytterligare två projekt i Knivsta.

– Byggelement är lösningsfokuserat och erbjuder bra produkter. Att vi åter får förtroendet är ett bevis på att kunden är nöjd med våra tidigare samarbeten. Sammantaget så är de tre kontrakten en stor affär, säger Emma Ljungström, projektledare på Byggelement.

De nya avtalen innebär att Byggelement levererar drygt 13 500 kvadratmeter skalvägg, 25 500 kvadratmeter plattbärlag och 460 kvadratmeter håldäck. Till detta kommer också balkonger, pelare och balkar.

– När vi tillverkar ECO-Prefab ersätter vi en del av cementen med ett miljövänligare bindemedel. Dessutom använder vi grön el i fabrikerna och transporterar betongelementen på tåg i så stor utsträckning som möjligt, säger Emma Ljungström.

Veidekke uppskattar det regelbundna samarbetet med Byggelement.

– Vi har haft ett välfungerande samarbete med Byggelement sedan 2018 där vi arbetat tillsammans för att skapa bättre produkter, effektivare stomresningar och finare slutresultat. Samarbetet kännetecknas av en ömsesidig vilja att utveckla och förbättra allt från projekteringsprocessen till produkten och montaget, säger Joakim Sköld, projekteringsledare på Veidekke.

Skiffertornet i Uppsala blir tolv våningar högt och rymmer 80 lägenheter. Husen i Knivsta blir mellan fem och sju våningar höga och rymmer knappt 250 lägenheter.