Nyheter

Werket i Jönköping – Well-certifierat och Breeam-klassad

Text: Martina Nyhlin

En enorm, sluten tegelbyggnad som enbart använts av två aktörer. Vad gör man med en sådan när aktörerna flyttar ut? Jo, aktörerna bakom Werket i Jönköping skapar ett hus där alla från enmansföretagare till stora företag kan hålla till.

Fastigheten som nu omvandlas byggdes för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen 1975, men när verksamheterna bestämde sig för att flytta fick Castellum en vakans på 25000 kvadratmeter.

– Det var i princip ett jättehus med en entré och otroligt mycket baksida. För Castellums del blev det en stor satsning att ställa om huset till något annat. säger Thomas Bergström, projektutvecklare på Castellum.

Att riva huset som sådant var aldrig aktuellt. Det är ett bra hus som är byggt 1975.

– Vi startade ett planärende, för det är bara kontorsverksamhet som är okej i området. Vi vill få in restauranger och butiker och lite annat för att lätta upp omgivningarna, och vi vill även kunna bygga på huset, fortsätter Thomas Bergström.

Men det första steget har varit att öppna upp huset och bryta ned den stora byggnaden i flera entréer.

– Vi öppnar upp åtta trapphus med nya entréer, vi ville också skapa något unikt, så vi glasar in en av tre ljusgårdar som är ungefär 1200 kvadratmeter stor. Det ska bli en samlingspunkt med restaurang och eventytor i mitten av huset för alla som jobbar i huset – och för hela området, säger Thomas Bergström.

Ljusgården får ett tak av en speciell modell, materialet som används är Vector Foiltec, en sorts flerskiktsplast.

– Man kan likna det vid en hoppborg ungefär, det hålls uppe av att man blåser in luft i kanalerna. Det är ett väldigt bra och lätt tak som också är helt genomskinligt, det känns som att stå utomhus fast man är inomhus, säger Thomas Bergström.

Fastigheten är klassad i Breeam och målet efter ombyggnation är att nå betyget Very Good.

Nu kommer även fastigheten Well-certifieras, vilket innebär satsningar på grönska och hälsa.

– Vi lyfter fram trapphusen så man hellre går i trappan än i hissen. Det handlar också om ljussättningar, och att vi fixar till utegårdar och en takterass, och skapar möjligheten att gå ut och arbeta – work out – som vi kallar det, säger Thomas Bergström.

Werket ligger väldigt centralt i Jönköping, det är bara ett par kvarter till centralstationen och högskolan ligger granne med byggnaden. Men tidigare har området varit ganska slutet. Nu när Grant Thornton, Domstolverket, Destination Jönköping och ytterligare många fler företag snart flyttar in hoppas man kunna öppna upp området för fler än bara de som jobbar eller besöker myndigheterna i området.

Rent byggnadstekniskt är projektet inte något ovanligt för Castellum, de anpassar lokalerna till de nya hyresgästerna i olika grad beroende på behov. Men en sak som är nytt för företaget är att Werket ska vara en fullservicefastighet. I ett samarbete med företaget Carotte erbjuds fullskalig restaurang, en mötesarena med tolv rejäla mötesrum, catering med mera. Det kommer också finnas coworking i huset.

– Detta är nytt för oss som är ett traditionellt fastighetsbolag. Hos oss kan du nu hyra ett fungerade kontor inklusive skrivare, kaffemaskin, städning och annat som behövs för att få arbetsdagen att flyta på,  avslutar Thomas Bergström.

Fakta:

Tidplan: Q1 2022 till december 2022

Byggherre: Castellum i Jönköping

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: Yellon AB Kostnad: 71,5 miljoner kronor