Nyheter

Nytt samarbete för att bygga smart stadsdel i Södermanland

Investerings- och fastighetsbolaget S. Property Group har bildat ett strategiskt partnerskap inom smart urban infrastruktur med Samsung Electronics, Tre Sverige och Vattenfall. Partnerna har enats kring ambitionen att uppfylla löftet om framtidens smarta och hållbara boendemiljöer och ett partnerskap mellan Samsung Electronics och ABB kommer att leverera det senaste inom smarta hem.

Under 2022 kommer S. Property Group att inleda implementeringen av sitt första smarta infrastrukturprojekt i sörmländska Brobyholm, en ny utveckling belägen 38 minuter med tåg från Stockholms Centralstation.

S. Property Group förvärvade den outvecklade marken i sörmländska Brobyholm 2021 med en uttalad ambition att investera i smart urban infrastruktur, framför allt inom mobil uppkoppling och energi. Bolaget tecknade sedan avtalsförklaringar med Tre och Vattenfall samt ett samarbetsavtal med Samsung Electronics. Tillsammans med dessa väletablerade aktörer kommer S. Property Group att bygga Brobyholms grundläggande digitala infrastruktur. Målet med satsningen är att ge framtidens Brobyholmbor de tjänster och funktionalitet de behöver för att leva ett mer hållbart, bekvämt och meningsfullt liv.

– Brobyholm ska visa hur smarta digitala lösningar kan förhöja människors livskvalitet samtidigt som de minskar belastningen på jordens dyrbara resurser. Men Brobyholm handlar inte enbart om högteknologi eller att skapa ett futuristiskt samhälle. Det handlar om livet som smarta lösningar möjliggör. Mer tid för familj, vänner och livet bortom det digitala. Det är vad Brobyholm kommer att erbjuda, allt inom ett kort pendlingsavstånd från centrala Stockholm, säger Keyvan Houshmand, vd på S. Property Group.   

Mobiloperatören Tre Sverige ska ansvara för den mobila uppkopplingen medan Vattenfall ska ansvara för energiförsörjningen. Tre Sverige ska bygga ett 5G-nätverk för att leverera digitala upplevelser. Vattenfall kommer att utveckla lösningar som gör det möjligt för Brobyholmsborna att producera solenergi samt effektivt lagra och dela energi.

– Brobyholm är ett bra exempel på nytänkande och som utmanare är vi gärna en del av spännande framtidsprojekt som förenar teknik i framkant med hållbarhet. Vi ser fram emot att arbeta med S. Property Group och dess partners för att ge Brobyholm riktigt snabb mobil uppkoppling och bra användarupplevelse. 5G är nästa generation mobila nätverk som erbjuder uppkoppling i mycket höga hastigheter med låga svarstider, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige.

– Vattenfall har ett tydligt mål om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Samarbetet och projektet i Brobyholm är ett spännande steg framåt i vår ambition att skapa flexibla, framtidsorienterade och fossilfria helhetslösningar med till exempel solpaneler, energilagring och elbilsladdning. Vi ser fram emot att samarbeta med S. Property Group och dess partners för att leverera hållbara energilösningar till Brobyholm, säger Maria Juhlin-Hoff, Director of Decentral Energy Solutions Nordics på Vattenfall.

Brobyholm-projektet utgör ett första projekt som demonstrerar det holistiska tekniksamarbetet mellan Samsung Electronics och ABB i Europa. Genom att koppla ihop Samsung Electronics SmartThings-applikation med ABB-free@home® och integrera dessa med Brobyholms egna fastighetsförvaltningssystem kommer boende att kunna spara energi och pengar. Detta medan de minskar sitt klimatavtryck och hanterar olika mobila enheter och funktionalitet i sina hem via en enda källa.

– Byggnader och konstruktion förbrukar mer än 30 procent av världens energi och genererar nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen, säger Mark Zwerner, chef för globala strategiska partnerskap på ABB Electrifications division Smart Buildings. Den överlägset största inverkan vi kan ha är genom utveckling och användning av innovativ teknik för energihantering, energiförbrukning och minskning av koldioxidutsläpp samtidigt som vi ökar komforten och användarvänligheten genom ett holistiskt system för smarta hem. Detta gäller inte bara för en enskild lägenhet eller hus, utan för hela samhället.

– Med SmartThings har Samsung skapat ett ekosystem med tekniska lösningar som gör framtidens bostäder både smartare och effektivare. Vi är stolta över att kunna bygga vidare på det genom samarbetet med S. Property Group – en svensk aktör som ser IoT och innovation som en naturlig del av fastighetsutveckling. Vi vill förenkla konsumentens vardag, både i och utanför bostaden, så att de får mer tid till det som är viktigast för dem, säger Oscar Nöjd, Head of Sales Innovation & Business Development på Samsung Electronics Nordic.

Arbetet med den första fasen av projektet för smart infrastruktur i Brobyholm ska enligt planerna inledas under hösten 2022.