Nyheter

Försäljningsframgång för spektakulärt klimatbygge i Oslo

Över 18 våningar är Vertikal Nydalen i Oslo uppförd som en klimatbyggnad utan motstycke.

– Bostadsköparnas intresse har varit enormt, säger Jan Græsvik, projektmäklare i DNB Eiendom Nybygg.

Bostads- och företagsprojektet som nu byggs på Gullhaug Torg i hjärtat av Nydalen är unikt i Europa. Arkitekterna i Snøhetta har ritat den spektakulära byggnaden på uppdrag av kunden Avantor.

– Den här byggnaden är banbrytande på så många sätt, både vad gäller arkitektur och design, men inte minst vad gäller miljö- och klimatavtrycket. Det här är arkitektur och stadsutveckling på allra högsta nivå, säger projektmäklaren Jan Græsvik i DNB Eiendom.

Banbrytande teknik för ventilation, värme och kyla gör byggnaden mycket energieffektiv.

Vertical är ett FutureBuilt modellprojekt vilket innebär att byggnaden har betydligt bättre miljölösningar än vad som är praxis i byggbranschen. Detta blir Norges första kombinationsbyggnad med naturlig luftkonditionering, vilket i sin tur gör att det inte behövs några ventilationskanaler och fläktar.

– Det i sin tur tillåter en takhöjd på tre meter i lägenheterna, säger Græsvik.

Klimatvinsten är betydande både under byggprocessen och under byggnadens livslängd. Forskning visar att ventilationssystemet ensamt kan stå för upp till 30 procent av utsläppen i en byggnads livscykel.

Grundvatten hämtas från brunnar på över 300 meters djup i marken, medan värmepumpar samlar värme på vintern och kyler ner den på sommaren.

Nästan 70 procent sålda i förskott

Vertical Nydalen består av 18 våningar och är 65 meter hög. På bottenvåningen öppnar Fursetgruppen en italiensk restaurang med härlig uteservering, medan det från andra till sjunde våningen kommer att finnas kontorslokaler. Från åttonde till artonde våningen kommer det att finnas lägenheter från 44 till 143 kvadratmeter, fördelade på 2-, 3- och 4-rumslägenheter.

– Den här lösningen gör att alla lägenheter får en fantastisk utsikt, även de på ”första” våningen. Jag tycker att det här projektet är ett väldigt bra exempel på de fördelar det kan ge att bygga på höjden när det gäller bokkvalitet, stadsutveckling och miljö, säger Græsvik.

Försäljningssiffrorna hittills visar att många vill bo i Vertikal Nydalen. Enligt Græsvik fanns det över 3 000 intressenter inför försäljningsstarten och i dag är nästan 70 procent av lägenheterna sålda.

– Det här är ett projekt som verkligen fångar köparna. Det finns ingen like, och samtidigt är Nydalen ett av de populäraste och mest framgångsrika nya bostadsområdena i Oslo. Det har varit budrundor på nästan alla lägenheter, vilket inte är vanligt i nya bostadsprojekt.

Nu är det bara 13 lägenheter kvar

Det finns inte många lägenheter kvar och Græsvik räknar med att projektet kommer att vara slutsålt i god tid innan det blir klart i augusti nästa år.

– Nu finns bara fem 2-rums-, fyra 3-rums- och fyra 4-rumslägenheter tillgängliga. Medelstorleken på lägenheterna är 80 kvm, och alla lägenheter har balkong. Samtidigt etableras två gemensamma takterrasser, båda med en fantastisk utsikt, där den högsta terrassen ligger 65 meter över marken.