Nyheter

Ny undersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling: Två av tre vill bo hållbart – men vet inte vad de ska leta efter

Två av tre svenskar, 64 procent, tycker att det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar. Samtidigt uppger bara varannan att de vet vad en miljömässigt hållbar bostad är.

Det visar en ny Novusundersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Att så många vill bo hållbart har sannolikt att göra med vinterns skyhöga elpriser. Fler svenskar har insett att energiförbrukningen kan ha stor påverkan på boendeekonomin. Med tanke på det oroliga omvärldsläget tror vi att intresset för energieffektiva bostäder kommer att öka ännu mer, säger Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling.

En majoritet av svenskarna, 64 procent, tycker det är viktigt att deras nästa bostad är hållbar. Trots att intresset för hållbara bostäder är stort är det bara varannan svensk, 51 procent, som uppger att de vet vad en miljömässigt hållbar bostad är. Det visar en ny undersökning som gjorts av Novus, på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Fastighetsmäklarbranschen kan ta ett större ansvar för att, i ett tidigt skede, informera om miljömässiga faktorer, såsom energiförbrukning och uppvärmningskällor för bostäder till salu. Det underlättar för bostadsspekulanterna att göra mer miljösmarta val kopplat till boendet och de slipper överraskas av dyra elräkningar när de flyttat in, säger Per Sangrud.

Viktigare med hållbarhet för kvinnor och villaägare

Bland de som tycker att det är viktigt att nästa boende är hållbart är kvinnor och villaägare överrepresenterade. Hela 70 procent av kvinnorna uppger detta jämfört med 58 procent av männen. Bland de som bor i villa är siffran 69 procent, jämfört med 59 respektive 58 procent bland de som bor i bostadsrätt och hyresrätt.

Tre tips till dig som vill köpa en hållbar bostad:

1. Undersök dörrar och fönster

Upp till en tredjedel av ett hus energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt ytterdörrar och fönster för att minimera värmeförluster. Även väggar, golv och tak kan läcka stora mängder värme.

2. Fråga om bostadens uppvärmningssystem

Uppvärmningen står för drygt hälften av elförbrukningen i ett elvärmt hus. Med en luftvärmepump och öppen planlösning kan den halveras. Elektrisk golvvärme och handdukstork förbrukar mycket energi när de är i gång och vattenburna sådana är betydligt mer energieffektiva. Be mäklaren om att få ta del av energideklarationen, där finns information om åtgärder för att energieffektivisera bostaden.

3. Ta med energiinvesteringar i kalkylen

Köket är ett av hemmets mest elslukande rum. I regel är moderna vitvaror mer energieffektiva än gamla modeller. Bland vitvarorna har det störst effekt att byta ut kyl och frys om de är av äldre modeller. Saknar bostaden diskmaskin är det en god idé att investera i en då det är mer miljövänligt att diska i maskin än för hand. 

Om undersökningen:

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under perioden 10-14 mars 2022. Totalt har 1 001 svenskar i åldrarna 18-79 deltagit i undersökningen. Urvalet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt. En hållbar bostad avser i undersökningen bostäder som har en lägre klimat- och miljöpåverkan tack vare exempelvis förnybara energikällor och energisnål uppvärmning samt inredning och materialval med lägre klimatpåverkan.