Nyheter

Ungerska KÉSZ Metaltech erbjuder gröna och innovativa stålkonstruktioner till den svenska byggmarknaden

KÉSZ Metaltech vill utöka sin verksamhet till Sverige efter en utmärkelse som ger dem ökade möjligheter att arbeta internationellt. Det ungerska företaget, som är specialiserat på stålkonstruktion och arkitektoniska fasader, ser den svenska byggmarknaden som en spännande möjlighet att arbeta med klimatsmarta och innovativa lösningar.

KÉSZ Metaltech är ett av de 49 företag som mottog ett bidrag från Foreign Affairs and Trade i Ungern för att kunna utöka sin verksamhet och erbjuda sina tjänster internationellt. Företaget har nyligen levererat en avancerad stålkonstruktion till det prestigefyllda projektet The Twist, Kistefos Museum i Norge och vill nu ta steget in på den svenska byggmarknaden.

– Vi ser detta som en spännande möjlighet för oss som företag eftersom den svenska marknaden är öppen för mer avancerade, gröna och innovativa lösningar – något som formar framtidens byggprojekt. Våra stålkonstruktioner och estetiska fasader blir ett viktigt tillskott, säger Róbert Barócsi, VD för KÉSZ Metaltech.

Funktion i centrum

KÉSZ Metaltech har arbetat inom bygg- och stålindustrin i över 30 år, såväl i Ungern som i Centraleuropa. Som specialist på stål- och lättkonstruktioner vill Metaltech nu gå in som underleverantör till svenska företag för byggande i Sverige, med fokus på logistikcentra, lantbrukscentra och stora gallerior.

– För den här typen av konstruktioner står funktionen i fokus och vi kan leverera enligt de lokala förutsättningarna, säger Róbert Barócsi.

Flera lyskraftiga projekt

KÉSZ Group och KÉSZ Metaltech har flera framgångsrika projekt i sin portfölj, däribland Puskás Arena som består av ett komplext ståltak. För att få till takets spektakulära form krävdes en 12 000 ton tung stålkonstruktion. En annan storslagen byggnad är National Athletics Stadium, där placeringen av 48 diamantformade stålelement har kombinerats med banbrytande tekniska lösningar.

KÉSZ Metaltech arbetar med komplexa och integrerade fasadsystem där de tillhandahåller skräddarsydda lösningar för nya och befintliga byggnader med specialdesignade stålkonstruktioner och vattentäta glasbeläggningar. Företaget har precis avslutat ett projekt för OTP Banks huvudkontor och är nu på gång med en installation av ett stort glaselement för Dorottya Palace i Budapest.

– Vi modellerar i Revit i kombination med 3D-verktyget Rhino. Det ger en helt transparent process under hela projektet gentemot våra kunder, konstaterar Robert Barócsi.

Det ungerska företagets 4 000 kvadratmeter stora produktionsanläggning möjliggör tillverkning av större fasadbeklädnader upp till 100 000 kvadratmeter, vilket är relativt unikt i centrala och östra Europa och även marknadsbrytande.