Nyheter

Danska AART och Realdania utvecklar biobaserad innervägg för att inreda byggnader mer klimatvänligt

Danska AART architects har tillsammans med Århus kommun, Boligforeningen Århus Omegn, MOE och med stöd från Realdania tagit fram en modulär och biobaserad innervägg, som gör det möjligt att bygga, driva och inreda byggnader mer klimatvänligt.

Den flexibla innerväggen har potential att minska CO2-kostnaderna i både nya och befintliga byggnader, och ger nya möjligheter till flexibilitet i driften av framtida kontorsbyggnader. Nu samlas och delas kunskap och erfarenheter från utvecklingsprojektet med publiceringen av en vitbok till nytta för hela byggbranschen och den hållbara omvandlingen.

Innerväggen är uppbyggd av moduler som kan monteras och demonteras igen utan att materialen behöver bytas ut eller skruvas loss. Detta arbete kan utföras snabbt och oförstörande, så att modulerna kan ingå direkt i en ny innervägg. Detta till skillnad från en traditionell gipsskiva, som vanligtvis tar flera dagar att montera eller demontera, och hur mycket merparten av materialet går till spillo.

– Med vår nya innervägg har vi skapat ett innovativt och klimatvänligt alternativ till den traditionella gipsväggen. Med sin modulära och biobaserade design möter innerväggen framtidens krav på hållbara material och större flexibilitet. Dessutom är väggen inte bara relevant för nybyggnation i allmänhet, utan kan även användas i de befintliga byggnader som vi har och kommer att fortsätta använda i framtiden, säger Stephanie Carr, hållbarhetschef på AART.

Bjuder in branschen i utvecklingen

Dessutom är 97 % av innerväggen, mätt i vikt, uppbyggd av biobaserade material som binder CO2 i konstruktionen. Denna unika kombination av modularitet och biobaserade material har därmed potential att skapa stora CO2-besparingar i driften av framtida kontorsbyggnader.

– Vi ser en stor potential för vidareutveckling av innerväggen och vill gärna bjuda in andra arkitekter, designers, ingenjörer och andra aktörer inom byggbranschen att ta del av den fortsatta utvecklingen. Det är därför vi har valt att dela med oss ​​av den kunskap och erfarenhet vi har skaffat oss i sökandet efter en hållbar och flyttbar innervägg, med ett vitt papper som beskriver väggens struktur och effekter, förklarar Stephanie Carr.

Skapar hållbara och sociala effekter

Förutom klimatbesparingarna har väggarnas träkonstruktion även positiva sociala effekter. Forskning visar att människor känner sig mer bekväma i utrymmen där naturen är en del av designen, som t.ex. träklädda ytor. Dessutom ger de flyttbara väggarna organisationer fler möjligheter att ordna och anpassa rummen så att de skapar bästa möjliga arbetsförhållanden.

Väggsystemet, som stöds av Realdania, är resultatet av en lång utvecklingsprocess mellan AART arkitekter och Århus kommun, med sparring från Boligforeningen Århus Omegn och det konsulterande ingenjörsföretaget MOE.

– Under de kommande åren kommer det att finnas ett behov av hållbara alternativ och ny teknik för att lösa klimatutmaningarna – och framför allt byggbranschen har en stor roll att spela. På Århus kommun ses utvecklingen och genomförandet av den alternativa innerväggen som ett bidrag till kommunens klimatsatsningar inom både nybyggnation och utveckling av befintliga byggnader, säger Lene Hedemark, projektledare inom Teknik och Miljö, Århus kommun.

Läs vitbok om framtidens innervägg