Nyheter

Världens mest miljövänliga möbelfabrik

I Magnor som ligger i Norge har Vestres nya möbelfabrik The Plus precis slagit upp portarna. The Plus kan titulera sig med att vara världens mest miljövänliga möbelfabrik och är på god väg att bli det första projektet att uppnå den högsta miljöklassen ”Outstanding” enligt BREEAM.

Vestre vill locka och inspirera andra likande projekt i hur- det går att satsa stort i hållbarhets aspekten samtidigt som man är lönsam, vilket The Plus är ett praktexempel på. WICONA har levererat 23 ton av återvunnen Hydro CIRCAL aluminium genom WICTEC fasader och WICLINE fönster. Även dörr WICSTYLE 75 evo har levererats till projektet.

På Magnor, i skogen öster om Kongsvinger och några kilometer från svenska gränsen, har möbeltillverkaren Vestre nyligen öppnat nästa generations möbelfabrik. The Plus som fabriken heter har fått sitt namn efter sin plus formade liknelse och har blivit den största investeringen i norsk möbelindustri på flera decennier.

I mitten av byggnaden hittar man fabrikens hjärta, här kan besökare och allmänheten få sig en unik upplevelse. De fyra fabriksflygarna som formar plustecknet utgjordes utifrån de fyra olika tillverkningsstegen. Där första steget är lagret för materialet, sedan kommer lackproduktionen följt av träbearbetningen och till sista monteringsavdelningen. Här färdigställs allt så det blir redo att levereras ut till världens alla hörn. Arkitekten till detta unika projekt är Bjarke Ingels Group (BIG) arkitekter.

Världens mest miljövänliga fabrik

Vestre använder världens renaste aluminium i flera av sina produkter och lämpligt nog när den nya möbelfabriken står på plats är Hydro Extrusions i Magnor den närmaste grannen. Med hjälp av WICONA:s fasadsystem har 23 ton av Hydro CIRCAL återvunna aluminium levererats till projektet. Hydro CIRCAL är minst 75% återvunnen aluminium från tidigare konsumentskrott från exempelvis glasfasader och fönster som har demolerats från byggnader och är helt återvunnen. Aluminium kan återvinnas oändligt många gånger. Dess kvalitet och materialegenskaper går aldrig förlorade. Dessutom använder Hydro CIRCAL endast 5% av den energi som krävs för primär aluminiumproduktion.

Glasfasaderna är speciellt utvecklade för The Plus för att säkerställa maximal transparens och lägsta möjliga energiförbrukning. WICONA-profilerna som ramar in glaset har levereras med Hydro CIRCAL-legeringar, säger Frank Føleide, försäljningsingenjör på Hydro Building Systems.

The Plus har mer än 2 000 kvm glasfasad och är upp till 14 meter högt,vilket utgör extrema krav gällande energiprestanda och isolering. Även invändigt på The Plus har det levererats trappräcken i aluminium som med en arkitektonisk touch är sammankopplade med golvet.

The Plus har som mål att minska energiförbrukningen med 90% jämfört med liknande fabriker. För att minska energiförbrukningen har The Plus 900 solpaneler, 17 geotermiska brunnar och värmepumpar som är inplanterade i väggarna i syfte att ta upp överskottsvärme ifrån produktionsprocessen.

Överskottsvärmen som produceras från solpanelerna används utöver uppvärmning till ett kylningssystem för hushållsvatten, i produktionscykeln återanvänds även 90% av vattnet. De fyra vingarna på byggnaden är klädda med en vacker grönska som har plockade frön ifrån skogen vilket skapar en naturlig skogsvegetation och tillsammans med solpanelerna producerar 250 000 kilowattimmar av förnybar energi om året.

Vi är glada över att kunna bidra till ett projekt som är så framtidsinriktat som Vestres The Plus. Vi har samarbetat med Vestre i många år, inklusive möbelserien ”Folk”, och vi ser fram emot att nu få världens mest miljövänliga möbelfabrik som granne på Magnor, säger Morten Bråten, VD på Hydro Extrusion Norway AS i Magnor.

Dessutom ligger The Plus bra till att bli världens första projektet att uppnå ”Outstanding” enligt BREEAM vilket är den högsta miljöklassen som går att uppnå.

Med The Plus har Vestre bevisat att det är möjligt att satsa stort på lönsam och miljövänlig produktion av färdigvaror i ett högkostnadsland som Norge, och vi tror att om vi kan, så kan fler. Målet är att projektet ska inspirera andra att inleda liknande projekt. Vi hoppas att The Plus ska få stort symbolvärde och skapa betydande ringar på vattnet, både för norsk fastlandsindustri och export och för skandinaviskt samarbete, säger Stefan Tjust, koncernchef på Vestre.

Vestre vill locka andra fabriker till Magnor

Vestre vill bryta mönstret av hur möbelfabriker kan se ut genom att addera lekfulla färgkombinationer som är målade på produktionsgolvet. Varje enskild flygel har en färg ifrån Vestres RAL-färger och med en vacker skärgång leder färgen på golvet tillbaka till den centrala rondellen. Med en färgkartläggning av produktionen ger detta en visuell referens som blir lätt att orientera sig i. Likaså att spåra, identifiera och förklara hur arbetsflödet går till. Tanken med färgkombinationen är att det ska vara tilltalande för alla människor även barn.

Man vill med The Plus locka flera besökare till platsen och att det till slut ska bli en turistattraktion. Ambitionen är att komma på Tripadvisors lista över sevärdheter att besöka i Norge. Utöver taket, som redan är öppet för allmänheten, kommer en äventyrspark att anläggas runt The Plus. Vestre vill också få fler företag att uppmärksamma Magnor som har ett utmärkt läge nära den svenska gränsen och blir då en knytpunkt för gränsöverskridande affärer.

Vi hoppas att The Plus får fler företag att upptäcka alla möjligheter som finns i Innlandet och i Magnor. Företagen i den norska fastlandsindustrin måste hjälpa varandra till framgång framöver, så det hade varit fantastiskt om fler norska företag valde att flytta sin produktion hit, säger Tjust.

 – Här är gott om plats för fler!, avslutar Tjust.

Fakta:

WICONA-produkter: WICTEC fasad, WICLINE fönster och dörr WICSTYLE 75 evo

WICONA-producent: Reflex

Arkitekt: Bjarke Ingels Group (BIG) arkitekter