Nyheter

Solceller intresserar villaägare mer än någonsin

Sju av tio villaägare är intresserade av att installera solceller. Vattenfalls Solindex 2022 visar även att Sverige hade kunnat generera 10,9 miljarder kWh solenergi på ett år om alla småhus hade solpaneler på taket. Det hade räckt för att försörja alla villor i Sveriges tre största städer med el under ett år. Och dessutom alla i Norrland.

Vattenfalls Solindex genomförs för femte året i rad och visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras årligen om alla villatak runtom i Sverige haft solpaneler. Kartläggningen visar att 10,9 miljarder kWh solenergi hade kunnat genereras under 2021,vilket motsvarar all elförsörjning av småhus i hela Norrland samt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö under ett år.

Som en del av Solindex har Vattenfall även genomfört en Sifo-undersökning tillsammans med en psykolog. Undersökningen visar att Sveriges villaägare vill bidra positivt till klimatet. Men att fatta sådana beslut är inte alltid enkelt när effekten på både privatekonomi och klimat inte är omedelbara. Hela 44procent av villaägarna önskar att de enklare kunde ta beslut om långsiktigt fördelaktiga förändringar, som att exempelvis investera i solceller.

– Vår hjärna prioriterar kortsiktighet eftersom det historiskt har hjälpt vår överlevnad. Hjärnan är snabb men inte alltid korrekt. Idag är långsiktiga beslut om klimatet också livsviktiga. Är man medveten om dessa mekanismer blir det troligen lättare att fatta beslut som inte ger omedelbart märkbar effekt men är långsiktigt fördelaktiga, säger David Waskuri, leg psykolog på Sveapsykologerna.

När villaägarna fått svara på vad de hade velat göra för att bidra positivt till klimatet ligger just att investera i solpaneler i topp. 73 procent har svarat det.Därefter uppger hälften att de hade skaffat en elbil och 39 procent hade velat bli mer självförsörjande.

– Solindex visar den enorma potentialen med solenergi i Sverige.Med dagens elpriser blir det antagligen lättare att fatta beslut om att investera i sådana lösningar. Effekten i plånboken kan bli snabbare märkbar. Den potentialen har landets villaägare också upptäckt. Det är glädjande för klimatet att fler vill investera i solceller men innebär också ett högt tryck på leverantörerna och att väntetiden kan bli längre än vanligt, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.