Nyheter

Nytänk i Genarp ger hållbar frakt i världen

Hur kan våra transporter bli mer hållbara? För Genarps Lådfabrik är återvinning, klimatsmarta lösningar och förnybar energi viktiga pusselbitar.

Tradition och innovation. Det är två ord som väl beskriver Genarps Lådfabrik. Grönsakslådor behövdes 1938, då verksamheten startade i byn i liten skala, och grönsakslådor behövs än idag. Nuförtiden är det dock främst tillverkningen av andra trävaror för frakt som sysselsätter de cirka 45 anställda, och som fått företaget att närma sig en halv miljard kronor i årlig omsättning.

– Lastpallar, pallkragar och plywoodlock är våra största produkter idag, och vi levererar mycket till fordonsindustrin. Men vi ser oss själva lika mycket som ett tjänsteföretag som tillverkare. Det är när vi kan hitta skräddarsydda och innovativa transportlösningar tillsammans med våra kunder som resultatet blir bäst.

Det säger Johan Wester, vd för Genarps Lådfabrik och tredje generationen i vad som varit ett renodlat familjeföretag sedan 1960.

Majoriteten återvinns

Hur kan våra transporter bli mer hållbara? På den frågan har Johan flera svar.

Ett av dem är: återvinning.

– Lastpallar har under lång tid betraktats som engångsprodukter, men på senare år har återvinning blivit allt vanligare. Vi både tillverkar nya och återvinner gamla pallar, och faktum är att vi nu återvinner fler gamla än vi tillverkar nya. Våra nytillverkade lastpallar ska ha så pass hög kvalitet att de kan användas många gånger, i bästa fall upp till tio år.

Så lite luft som möjligt

Ett annat svar är: optimering av yta och volym.

– Effektiva transporter handlar i grunden om att transportera så lite luft som möjligt. Det kan vi se till att göra dels genom att skräddarsy lastpallar och emballage till varje kund, dels genom att tillsammans med våra kunder anpassa deras produkter och paketering till rådande standarder inom transportsektorn.

Nära fabriker kapar transporterna

Ett tredje svar är: utlokaliserad tillverkning. Genarps Lådfabrik tillverkar lastpallar för frakt, men även lastpallarna behöver ju fraktas till kunden. Här har Johan Wester och hans medarbetare hittat ett både klimatsmart och framgångsrikt koncept.

– Vår kund Husqvarna tillverkar sina gräsklippare i Mielec i Polen. Istället för att transportera deras lastpallar dit från fabriken i Genarp byggde vi 2017 en ny egen fabrik alldeles intill deras. Varje dag levererar 18 fulla lastbilar produkter från oss till dem, men istället för att köra 60 mil från Genarp kör de ett par hundra meter.

Förnybar el och värmepumpar

För att närma sig de den där halva miljarden kronor i omsättning – eller närmare bestämt: mer än 400 miljoner för 2022 – så har Genarps Lådfabrik växt de senaste tio åren och det ordentligt. Företaget har idag fyra anläggningar i Polen, en i småländska Sävsjöström och öppnade ifjol en andra fabrik i Genarp, belägen ett stenkast från den första. Parallellt med expansionen har företaget även investerat i automatisering – och i förnybar energi.

– Vår verksamhet slukar inte jättemycket energi, men förnybar el från Skånska Energi har vi haft länge och det är en självklarhet för oss. Här i Genarp har vi också satsat på ett nytt värmepumpsystem, effektivare ventilation och eldrivna truckar. Nästa steg är solceller på våra stora tak.