Nyheter

EB Road Cargo miljösatsar och investerar i nya biogasbilar från IVECO

Att framtidssäkra en fordonsflotta sker inte över en dag och kräver att man är villig att investera i bättre lösningar som håller över tid. Åkeriföretaget EB Road Cargo anpassar sin fordonsflotta efter kundernas önskemål – men just nu går investeringarna en grönare väg. Det senaste året har de därför bytt ut ett flertal bilar inom distributionstrafiken till transportbilar som körs på biogas, däribland 13 stycken från IVECO.

Det är ingen nyhet att transportbranschen är under förändring och att miljökraven stiger. Fler och fler kundsegment ställer krav på fler gröna alternativ och därför är det viktigt för åkeriföretagen att agera därefter – med investeringar på fossilfria transportlösningar.

EB Road Cargo är ett privatägt svenskt åkeriföretag med verksamhet på tolv orter, från Sundsvall i norr till Malmö i söder. Åkeriet, som har omkring 350 anställda och en flotta på 230 bilar, har länge arbetat för att kunna erbjuda sina kunder fossilfria transportmöjligheter. Därför har de nu köpt ytterligare tre biogasbilar från IVECO: två IVECO Daily på 3,5 och 7,2 ton samt en IVECO Eurocargo på 12 ton, i tillägg till flottans existerande tio IVECO biogasbilar.

Hållbarhet i förarsätet

För EB Road Cargo är hållbarhet ett premierat område vid inköp av nya fordon. Hållbarhetsaspekten ska alltid vara med i urvalet, samtidigt som det ska matchas ekonomiskt. Jörgen Magnusson, VD på EB Road Cargo, berättar:

– Vi har ett hållbarhetstänk i verksamheten som vi alltid försöker att prioritera. Som åkeri är det våra kunder som avgör vad som är viktigt och vad de är villiga att betala för. Men i de fall där vi ser att kostnaden är någorlunda likvärdig så väljer vi alltid hållbarhetsalternativet – i detta fall IVECO.

Han fortsätter:

– Om kunden vill ha en fossilfri lösning så måste det finnas åkeri som är villiga att investera. I vår senaste investeringsplan hade vi därför med en stor satsning på att premiera biogasbilar och att jobba nära med de stora transportköparna för att hitta argumenten till varför de bör satsa på fossilfria alternativ. Det signalerar till kunderna att vi är beredda på att investera i hållbarhet och att vi sedan kan hjälpas åt för att hitta den bästa lösningen.

En betydande del av distributionsflottan

IVECO står för en betydande del av EB Road Cargos distributionsflotta när det gäller naturgasbilar – ett faktum som IVECO är stolta över.

Anders Nilsson, försäljningsdirektör på IVECO, berättar:

– IVECO är marknadsledare på gasbilar i det lätta segmentet och är dessutom den enda tillverkaren som kan leverera transportbilar med både automatlåda och gas i tanken. Men trots detta, är biogas inte ett självklart val för alla.

Han fortsätter:

– Många väljer typiskt diesel för att de kan köra långt och få kraft ur motorn. Men de flesta känner inte till att man med biogas kan göra precis detsamma. Med en biogasbil får man en CO2-reducering på upp till 179 % jämfört med till exempel en dieselmotor – utan att kompromissa med varken prestanda, komfort eller goda köregenskaper. Vi tycker att det är jättekul att åkeri som EB Road Cargo väljer ett grönare alternativ, som samtidigt möter kundernas krav på funktionalitet och komfort, och vi är glada över att få vara en del av resan.

Samtliga transportbilar från IVECO är levererade av Dennis Blomberg på Transportbilscenter i Göteborg:

– Jag har varit med och levererat samtliga bilar till EB Road Cargo. EB Road Cargo har länge haft en grönare profil och var därför ute efter nya fossilfria bilar. Här är IVECO ett naturligt val. Transportbilarna är 100 procent fossilfria och kommer med smarta uppkopplingsmöjligheter tack vare dataenheten FMS, säger Dennis Blomberg och avslutar:

– FMS är ett interface som möjliggör uppkoppling mot internet. Genom uppkoppling kan man få tillgång till olika tjänster som exempelvis trafikstyrning, men man kan även få hjälp med service på distans som att avhjälpa eventuella fel som kan uppkomma på bilen. Man kan helt enkelt kommunicera med bilen för att optimera körningen.

På bilden: Dennis Blomberg (till vänster) från Transportbilscenter har levererat tre nya biogasbilar till EB Road Cargo. Från vänster. Christian Wollenberg VTK, som tagit fram byggnationen, samt Andreas Gadd och Per Lundgren från EB Road Cargo.