Nyheter

STILRIDE och Polestar producerar världens första klimatneutrala bil

STILRIDE, den svenska startupen som tagit fram den unika, origami-inspirerade tekniken för att vika och böja stålplåt till hållfasta konstruktioner, blir ny partner till elbilsföretaget Polestar i satsningen Polestar 0. Målet är att producera en klimatneutral bil till 2030, utan koldioxidkompensation.

STILRIDE är en av tolv nya branschledare som har blivit utvalda att arbeta med Polestar för att förverkliga det ambitiösa Polestar 0-projektet.

Målet är att få ut en verkligt klimatneutral bil till marknaden år 2030, utan att förlita sig på kompromisser som koldioxidsnåla lösningar eller kompensationssystem. Därför samlar Polestar experter inom plast, kompositer, kemikalier, metaller och andra material såväl som företag med nya och innovativa lösningar för själva produktionen. Nollmålet ska gälla för hela bilens livscykel.

STILRIDE bidrar till arbetet med sin unika lösning STILFOLD där en robotarm viker och böjer stål, vilket bland annat leder till en miljöanpassad tillverkning, avsevärt minskad materialåtgång och högre hållfasthet. Detta är inte minst intressant vid tillverkningen av själva chassit (så kallad ”body in white”).

Inom Polestar 0-projektet kommer STILRIDE att bygga vidare på sina befintliga kunskaper och erfarenheter från tillverkningen av sin egen e-motorcykel Sport Utility Scooter One (SUS1) som inom kort ska släppas på marknaden.

– Vi letar alltid efter nya sätt att utveckla vår STILFOLD-teknik och minska fordonsindustrins miljöpåverkan. Polestar 0-projektet är ett drömsamarbete och är en otrolig möjlighet för ledande hjärnor att samlas och ta reda på hur vi helt kan tänka om fordonstillverkning. Resan mot elektrifiering har bara börjat och det här projektet är ett landmärke som har potential att sätta en ny guldstandard för koldioxidneutral e-mobilitet. Vi ser framemot att komma i gång, säger Jonas Nyvang, medgrundare och VD för STILRIDE.

– Elbilarnas verkliga potential kommer att uppfyllas när vi som bransch kan säga adjö till inte bara avgasutsläpp utan även produktionsrelaterade utsläpp. Vi gjorde ett djärvt åtagande för 18 månader sedan när vi lanserade Polestar 0-projektet, och dessa starka partnerskap visar de stadiga framstegen mot vårt mål, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

– Våra nya partners kommer att hjälpa till att utveckla lösningar som för närvarande inte finns, och de anammar utmaningen att hitta ny teknik. De kommande fem åren kommer att bli kritiska, och vi behöver partners som engagerar sig i Polestar 0-projektet för att säkerställa dess framgång. Vi kommer också att se spin-off-effekter inom olika branscher när vi tar oss an utmaningarna inom fordonssektorn med innovation och utveckling av klimatneutrala leveranskedjor inom ett brett spektrum av basindustrier, säger Hans Pehrson, ledare för Polestar 0-projektet och tidigare chef för FoU på Polestar.

För mer information om Polestar 0-projektet, besök: 

https://www.polestar.com/global/sustainability/climate-neutrality/polestar-0-project/