Nyheter

Ny lösning från Stora Enso: Återvinningsbart, fiberbaserat skum för skyddsförpackningar

Förpackningsmaterial i plast, som fossilbaserade skummaterial, har alltmer spelat ut sin roll i vårt moderna samhälle som strävar efter att minska plastanvändning och -avfall och övergå till förnybara material. När nu lagstiftarna driver på för att begränsa eller förbjuda fossilbaserade skummaterial i förpackningar behövs nya lösningar.

Papira® by Stora Enso är ett nytt, lätt skummaterial tillverkat av massafiber. Det halvstyva skummet ger hög stötdämpning och lämpar sig för skyddsförpackningar för en mängd olika produkter. Papira kan utformas och skäras med hög precision för optimal storlek och stötdämpning, även vid komplexa former.

Papira är ett helt pappersåtervinningsbart alternativ till traditionella fossilbaserade skummaterial som polyuretan (PU), polyeten (PE) och expanderad polystyren (EPS). Papira har utformats för att återvinnas som papper, men om det lämnar det cirkulära materialflödet bryts det ned naturligt. Återvinningen av Papira är enkel, och konsumenten kan lämna kartongen och skyddsmaterial i samma återvinningskärl.

Pilotanläggningen för Papira har varit i drift vid Stora Ensos bruk i Fors sedan november 2021. Det träbaserade råmaterialet härstammar från hållbart brukade skogar i Norden och tillverkas i en 100% fossilfri produktionsprocess som bara använder luft och vatten för att skumma materialet. Inga lösningsmedel, drivmedel eller farliga kemikalier används.

Papira är ett helt nytt material som för närvarande utvärderas för att kunna certifieras som återvinningsbart som papper samt biologiskt nedbrytbart. Dessutom mäts miljöpåverkan för att kvantifiera hur Papira kan förbättra koldioxidavtrycket för förpackningar. Papiras egenskaper i förpackningsapplikationer testas vid Stora Ensos PackTester lab, ett ISTA®-certifierat testlabb, för att säkerställa att materialet presterar enligt existerande standarder inom förpackningsindustrin. Stora Ensos mål är att etablera Papira som ett standardmaterial i skyddsförpackningar.

Papira® by Stora Enso är en av finalisterna i Packaging Europes Sustainability Awards 2022 i kategorin ”Renewables” för produkter före kommersialisering. Vinnarna i kategorin kommer att presenteras den 14 november 2022.