Nyheter

Innovationsprojekt sänker energianvändningen med 42 procent

LKFs innovationsprojekt på Lärlingen med hybridvärmen har synts i branschen. Det är inte så konstigt. Den är värd att prata om. Om och om igen. Lösningen som man testat tjänar nämligen alla på, inte minst hyresgästen.

Men varför har projektet blivit så hett? Vi kollar med Dan Johansson, driftingenjör på energienheten.

Dan, vad är det vi har vi gjort?

– Kort kan man säga, att genom att räkna på det och våga testa ett smart system så sänkte vi husets energianvändning med 42 procent. Dessutom har vi programmerat systemet så att det kan själv prioritera mellan värmepump och fjärrvärme beroende på aktuellt pris och effekt på el respektive fjärrvärme, berättar Dan.

Men det är väl inga nymodigheter?

– Det första unika är att hela systemet kommer som ett paket från en leverantör. Annars brukar olika underleverantörer sköta olika bitar när man inför sådana system. Vinsten är att systemet blir effektivare när ett företag levererar alla delar som en produkt, berättar Dan.

En annan rätt så unik sak är att systemet återför värme till varmvattnet som vi har i kranen.

– Att hålla kranvattnet varmt är en dyr process, så här sparar vi in en del.

Konceptet lyftes fram till oss av Kraftringen.

– Vi är en känd aktör som gillar innovation, så vi vågade oss på att testa detta. Att vara modig är en av våra styrkor, kommenterar Dan.

Kan vi installera systemet på alla våra hus?

– Nej, inte alla. Det krävs att det finns frånluft. Det får alltså inte vara självdrag. Sedan behöver vi utrymme på vinden eller taket och lite andra teknikaliteter.

Vi har identifierad runt ett 10-tal enskilda hus samt ett helt område med lika många hus till där vi kan installera systemet. Investeringskostnaden återbetalar sig inom 8 till 11 år räknat på historiska priser.

– Det är en bra avkastningstid men det viktiga är att vi återvinner redan köpt energi. Så det är inte konstigt att energiingenjörerna blir eld och lågor när det får höra om vårt innovationsprojekt, berättar Dan.