Nyheter

Hållbarhetsvecka i Partille

Hur kan vi bli mer hållbara i vår vardag, och vad kan vi alla göra för att bidra till resan mot att bli en hållbar kommun? Under nästa vecka är det hållbarhetsvecka i Partille kommun med syfte att sätta särskilt fokus på hållbar utveckling och hur vi tillsammans kan skapa ett mer hållbart samhälle.

Hållbarhetsveckan bjuder på en blandning av aktiviteter i samarbete med lokala föreningar och näringsliv, kopplat till en hållbar samhällsutveckling. Aktiviteter sker både internt i kommunen och externt för medborgare och besökare, alla med den gemensamma målsättningen att informera om och inspirera till en mer hållbar vardag.

– Hållbar utveckling är en högt prioriterad fråga i Partille, och vi har som mål att vi ska vara en hållbar kommun 2035. För att lyckas med det krävs det att vi alla hjälps åt, både vi som kommun och vi som individer. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och därför känns det väldigt positivt med allt som händer nästa vecka säger Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande.

Spännande blandning av event och aktiviteter

Under hållbarhetsveckan kommer det bland annat att finnas möjlighet att träffa energi- och klimatrådgivningen för att prata energieffektivisering, lyssna på konsert i Jonsereds kyrka på temat hållbarhet och prova på kallbad i Kåsjön. Det bjuds också in till en temakväll på kommunhuset där vi kommer att få lära oss mer om hur vi som kan stötta den biologiska mångfalden, några av våra lokala hållbarhetsföretag finns på plats och svarar på frågor och dessutom får vi ta del av vem som tilldelas årets hållbarhetspris från kommunstyrelsen.

Lördag 15 oktober välkomnar vi besökare till kvarteret Kniven. Då finns det möjlighet att träffa våra lokala föreningar, delta i olika aktiviteter, lyssna på musik, fika eller smaka på mat från olika länder. Under dagen städar även föreningar runtom i Partille genom organisationen Städa Sverige.

Mål att bli en hållbar kommun

I Partille kommun arbetar vi aktivt med målsättningen att bli en hållbar kommun utifrån samtliga hållbarhetsdimensionerna; miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Arbetet sker på flera olika nivåer. På en övergripande nivå har kommunen under året till exempel arbetat med att ta fram en strategi för att fasa ut fossila bränslen till förmån för fossilbränslefria lösningar. Även i år deltar vi i den regionala satsningen Kommunernas klimatlöften där vi höjt ambitionen från förra året med 16 antagna klimatlöften för 2022. Prognosen enligt kommunens delårsbokslut är att samtliga 16 löften kommer uppfyllas under året.

– Det är glädjande att vi ser att arbetet ger resultat och att utvecklingen går åt rätt håll. När tidningen Aktuell hållbarhet rankar Sveriges miljöbästa kommuner hamnade Partille i år på plats 81 av 290 kommuner, vilket är en tydlig förbättring i jämförelse med plats 129 förra året. Det innebär också att vi i år placerade oss på en femte plats bland Västra Götalands 49 kommuner, säger Marith Hesse.

Länk:

Se programmet för hållbarhetsveckan i Partille här.