Nyheter

Arkitekt Svein Lund om framtidens hållbara samhällen: ”Vid varje projekt måste vi arkitekter utvärdera bästa materialen för klimatet”

– I dagens hållbara samhälle är det väldigt viktigt för oss arkitekter att vi i varje individuellt projekt utvärderar de bästa möjliga materialen för klimatet. Material som bland annat är beständigt och håller i längden.

Det säger Svein Lund, arkitekt, styrelseordförande och en av grundarna till det kända och meriterade arkitektföretaget Lundhagem i Oslo.

Svein Lund medverkar vid Thomas Concrete Groups event ”Tillsammans gör vi Göteborgs bäst på hållbart byggande” i Göteborg den 11 oktober och kommer där visa en hel del bilder och berätta om hur Lundhagem med sina 60 arkitekter har använt sig av betong i de byggnader och konstruktioner man ritat under de senaste tio åren.

Ett av de största och mest spektakulära projekten är Nya Deichman, Oslos nya huvudbibliotek på 22 000 kvadratmeter, som invigdes 2020. Hela strukturen, alla våningsplan samt takkonstruktioner är tillverkade i betong.

Här ställdes det redan i kravspecifikationen höga krav på estetik i kombination med energieffektivitet och låga koldioxidutsläpp, vilket innebar att vi använde klimatförbättrad betong med alternativa bindemedel för att reducera andelen cement.

– I samband med mitt föredrag kommer jag att presentera alldeles färska uppgifter om detta projekt, säger Svein Lund.

Lundhagem har sedan starten år 1990 slutfört över 100 projekt för vilka man vunnit ett flertal priser och fått ett antal utmärkelser för sin design.

Oavsett om det gäller en liten stuga eller en urban översiktsplan, speglar vårt arbete en tro på att kombinera de senaste framstegen inom teknik och hållbarhet, samtidigt som vi använder lokala material och hantverkstraditioner.

– För egen del arbetar jag mycket med att ta vara på landskapet. Jag är angelägen om att få med det som en del i arkitekturen, avslutar Svein Lund.

FOTNOT:

Branscheventet ”Tillsammans gör vi Göteborgs bäst på hållbart byggande”, arrangeras den 11 oktober, på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg.