Nyheter

Återvinningsbart material som tål det svenska klimatet

BRF Odun i Uppsala består av 24 radhus i sten, uppdelade på två kvarter. Husen byggdes av Sh Bygg, ett av stadens mest anrika byggföretag, och ligger i den populära stadsdelen Lindbacken. För att husen ska stå pall för tidens tand och möta kraven på hållbarhet och funktionalitet, valde man att bygga radhusen av Ytong lättbetong från Xella – ledande tillverkare av hållbara byggsystem.

Lindbacken är en ny stadsdel utanför Uppsala där villor, radhus och lägenheter växer fram vid sidan av förskolor, parker och butiker. Snart står områdets nyaste bostadsrätter klara – de 24 radhusen som utgör BRF Odun. Till radhusen har Xella levererat flera av sina lösningar i Ytong lättbetong.

Nära centrum – och landet

Området Lindbacken började byggas för cirka 12 år sedan och sedan dess har området växt markant. I dag är Lindbacken ett mycket populärt bostadsområde, med många barnfamiljer som valt att bosätta sig där. Morgan Österlind, som verkat i flera av de aktiva bolagen i området, berättar:

– Lindbacken är ett mycket omtyckt område att bo i. Det finns många barn här och bra infrastruktur, så man har närheten till Uppsala samtidigt som man ändå bor lantligt. BRF Odun blir ett tillägg till de andra byggnationerna i området och tack vare att vi har byggt runt 120–130 andra byggnader i just lättbetong, som bland annat radhus, villor och en förskola, så kommer de 24 nya radhusen i Ytong lättbetong att passa in perfekt – och stå kvar under en lång tid framöver.

Återvinningsbart material som tål det svenska klimatet

De 24 nya radhusen har två våningar och en boyta på 127 kvadratmeter. Gavlarna och baksidan byggs av putsad Ytong lättbetong, medan framsidan som vetter ut mot gatan får exteriöra tegelfasader. Detta för att skapa liv och dynamik i fasaden. Att välja Ytong lättbetong för både de interiöra och exteriöra väggarna samt mellanbjälklag var ett enkelt beslut för Morgan Österlind:

– Jag har verkat i flera bolag som VD, VVD och affärsområdeschef i området sedan 2012 och vi har då använt oss av lättbetong i en mängd produktioner. Anledningen att vi väljer Ytong lättbetong är ganska självklar. Det är en bra produkt som tål det svenska klimatet, det har goda isolerförmågor och gör att man slipper köldbryggor, jobbigt underhåll och problem med mögel. Det är även tillverkat av naturliga ingredienser och är en miljömässigt bra produkt, säger Morgan Österlind och avslutar:

– Dessutom är Ytong lättbetong 100 procent återvinningsbart, vilket är oerhört viktigt i dag med tanke på framtiden och hållbarhetskraven som ställs. Samarbetet med Xella har också gått bra. Det är ett leveransmässigt stabilt företag och deras produkter går fort att bygga med, så vi är jättenöjda.

Till radhusen har man bland annat valt Ytong lågenergi till ytterväggarna. Genom att bygga med Ytong lågenergi går bygget snabbt och smidigt, mycket tack vare blockets låga vikt och enkla fogning. Blocket väger 300 kilo per kubikmeter, vilket ger bra värmeisolering. Ytong lågenergi kan dessutom återvinnas till 100 procent och ger därmed nya möjligheter för ett hållbart byggande.

Inflyttning i radhusen beräknas till det fjärde kvartalet 2022 och området Lindbacken förväntas att stå fullt utbyggt sommaren 2024.