Nyheter

Återbrukspilot i Uppsala: Minskat klimatavtrycket med 78 procent jämfört med om allt hade köpts in nytt

När hyresgästernas samlingslokal i Gränbystaden i Uppsala skulle inredas enades Atrium Ljungberg och Krook & Tjäder om att testa återbruk fullt ut. Nu kan teamet konstatera att man minskat klimatavtrycket med 78 procent jämfört med om allt hade köpts in nytt.

Under oktober är det invigning av en ny samlingslokal för Gränbystadens hyresgäster. Lokalen som var oinredd, förutom golv och vitmålade väggar, har fått ett stort kök med vitvaror och tillbehör samt möbler och porslin för femtio middagsgäster. Lokalen har inretts nästan helt genom återbruk vilket har minskat klimatavtrycket med 78 procent, eller hela 5200 kilo CO2e, jämfört med om allt hade köpts in nytt. Nu är ambitionen att bredda samarbetet till fler aktörer för att systematiseras och skalas upp till kommande hyresgästsanpassningar.

– Projektet har visat att det går att inreda och anpassa en lokal med minimalt klimatavtryck genom återbruk och goda samarbeten. Genom att beräkna våra projekt och kommunicera resultatet blir det tydligt vad vi kan göra här och nu, säger Monika Rahm, arkitekt och kontorschef på Krook & Tjäder i Uppsala. Att resultatet dessutom är varmt och unikt blir en bonus för hyresgästerna, tillägger Katrine Alex, inredningsarkitekt på Krook & Tjäder.

Hela projektet har dokumenterats och mätts i minsta detalj för att kunna utvärderas och utvecklas. Det som gjort störst besparing av koldioxidavtryck är återbruk av köksutrustning och möbler. Nu fortsätter samtal med andra fastighetsägare, leverantörer och hyresgäster för att förenkla återbruk i fler projekt.

– Återbrukspiloten har varit en ögonöppnare på många sätt. Att få genomföra det här projektet med engagerade personer på Krook & Tjäder har varit en fröjd, säger Cia Axelsson, projektledare på Atrium Ljungberg. Nästa steg är att göra det i större skala vilket behövs för att minska klimatavtrycket, säger Saga Jernberg, hållbarhetsansvarig på Atrium Ljungberg.