Nyheter

”Kan vi ställa om för miljön och klimatet, då kan alla ställa om”

Flyttfirman Flyttdax, startade år 2001, och har sedan starten genomfört över 50.000 flyttar, för privatpersoner och företag och är inte det största flyttföretaget i Göteborg, men de drivs av en mycket stor tanke.

Vi träffar Teddan Hidson som var med och grundade Flyttdax för 20 år sedan.

Varifrån kommer ert miljötänk?

– De senaste åren har jag och min fru börjat tänka på arvet till barn och barnbarn, vilken värld ska vi lämna över till dem? Och tar man den tanken på allvar, och vänder på varenda sten, då hittar man mycket som kan göras bättre i vårt företag när det gäller klimatet. Vi har ju kört med ECO-driving i flera år och sparar tusentals liter bränsle på det, men nu tittar vi på precis allt. Ta flyttkartonger till exempel: i stället för gamla kartonger som väger 1,5 kilo, så är vi nere nu på 700 gram per kartong. Så i alla led som körningar hit till oss, lagerhållning, utkörning till kunderna – det är många hundra kilo vi inte behöver kuska runt med och det sparar vi mycket bränsle på. Sen har vi tagit bort bubbelplasten, helt och hållet. Vi har silkespapper i stället som är gjort på returpapper.

– Man kan tänka att flytt inte är raketforskning precis, men ska vi klara omställningen till fossilfritt så måste vi alla vara innovativa, vi måste dela idéer. Man ska inte tänka att man ska göra detta arbete själv, utan det är verkligen något företagen ska dela sinsemellan.

Vilken roll spelar Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) för er?

– En avgörande roll! Vi tankar alla våra flyttfordon med det, runt 25 000 liter per år – och det reducerar utsläppen av växthusgaser med 71 000 kilo. Tack vare Neste MY har vi även kunnat behålla våra dieseldrivna flyttbilar och det är en enorm besparing både för ekonomin och för miljön: det har ju redan varit ett stort klimatavtryck genom att tillverka de här bilarna. Men när vi kör med Neste MY, då kan vi ju fortsätta använda dem. Jag tror att vi behöver rycka i flera trådar och sedan behålla momentum i omställningen. Det är bättre att vi gör någonting än ingenting alls. En del är ju skeptiker, men vi alla måste ju göra någonting.

En specifik fråga om Neste MY, hur har det fungerat i bilarna när ni gick över till det för ett par år sedan?

– Vi märker ingen skillnad mot den fossila dieseln, det är precis som vanligt. Men någon gång när bilarna har stått på tomgång i hallen kanske tio-femton sekunder för länge där man känner att – Det luktar ju inget. Det är en fantastisk produkt!

Uppskattar dina kunder och underleverantörer er miljösatsning?

– Jag tycker att det blåser positiva vindar nu, och insikten börjar komma hos privatkunderna mer och mer – vi missionerar och berättar på vår hemsida om att vi är ”det gröna valet”, och varför.

De stora företagskunderna börjar tänka på att hela deras leverantörskedja ska vara hållbar så vi försöker stötta dem. Vi insisterar till exempel på att alla som kör åt oss och åt dem ska göra rätt: köra med rätt däcktryck till exempel (det sparar 10–20% bränsle), använda förnybar diesel eller el, och inte ta med saker man inte behöver i bilarna så det blir onödigt tung last.

Går omställningen snabbt nog tycker du?

– Vi får väl se detta lite som Nelson Mandela sa en gång: ”Det är en process och stora processer tar tid”. Men man får inte ge upp, utan vi tror mycket på att man pratar med sin vän, sin granne, sina kunder… och titt som tätt så stöter man ju på de här starka krafterna som också vill åt det här hållet. Och då får man ju så otroligt mycket energi av det. Jag har inte upplevt det på samma sätt tidigare, för jag har ju ändå pratat om miljön under de senaste fem åren och innan det har det ju varit lite hullabaloo… lite kumbaya. Men nu finns det liksom en verklighet i det, att folk tar miljöhotet på allvar. Och då får jag ju medhåll och det känns inspirerande.

Hur ser era anställda på ert miljötänk?

– Jag är glad att vi har många som vill jobba här. Vi är ett litet företag som försöker vårda våra anställda, ta hand om bilarna, jobba med ECO-driving och medvetet miljöarbete – det finns en tanke bakom allt det som vi gör. Och det uppskattas!

Ni har kommit långt på vägen till ert mål ”noll nettoutsläpp på alla flyttar och transporter år 2025”. Har du några tips till andra företag som inte kommit i gång med sin omställning?

– Jag har sagt till många av våra företagskunder och andra att det är ju oerhört enkelt att byta till förnybar diesel. Du bara gör det, testa så får du se. Det går blixtsnabbt. Men sen handlar det ju också om att man måste våga testa. Man måste vara lite intresserad och det är ju det som är grunden till allihop. Säger man bara nej till allting och att man gjort på ett sätt i 40 år… Ja, men det kan ju vara så att man har gjort fel i 40 år också.

– Och sluta titta på sista raden. Titta på vad du lämnar efter dig. Vad gör du för miljön och klimatet – alla kan göra något. Vad gör du med ditt namn? Jag vill lämna efter mig att när folk tänker på Teddan, då ska de tänka att den killen försökte i alla fall. Och det säger jag även till mina anställda, att vårda ditt namn! Jag tror att det ligger mycket i det.