Nyheter

White i Réalités-lett team vidare i tävling – ska skapa storskaligt hållbart pilotprojekt i Paris

Som en del av team Solair, lett av den franska fastighetsutvecklaren Réalités, har White Arkitekter gått vidare i en stor markanvisningstävling i Paris finansdistrikt La Défense. Tävlingen kommer att fokusera på fem strategiska delar av området för att skapa världens första klimatsmarta finansdistrikt.

La Défense har siktet inställt på att bli världens första storskaliga distrikt som tar steget att kapa sin klimatpåverkan rejält. 2021 bestämde man att utsläppet av växthusgaser i området skulle halveras till 2030, samtidigt som Frankrikes nationella mål ligger på en fyrtioprocentig minskning.

Tävlingen Empreintes, vilket på svenska kan översättas till avtryck, fokuserar på transformationen av fem strategiska platser i finanskvarteret och närliggande områden. Tävlingens övergripande teman är livslängd, miljömässig excellens och bidrag till det lokala livet.

Både franska och internationella team bjöds in att delta i tävlingen och de fyra teamen som kvalificerade sig för steg två valdes ut på grund av kvaliteten på deras genomförda projekt, relevant kompetens, förståelsen för platsen och hur väl de kan möta tävlingens ambition.

– Vi är väldigt glada över att ha gått vidare i den här tävlingen. Vårt team har satts ihop för att hitta innovativa lösningar och vi kommer att ha ett helhetsperspektiv när vi närmar oss denna ambitiösa uppgift. Nästa steg kommer att bli mycket spännande, säger Oskar Norelius, partner på White Arkitekter.

Steg två pågår fram till våren 2023 och vinnaren kommer att presentera under hösten samma år.