Nyheter

Netatmo i samarbete med EUMETNET

Netatmo och EUMETNET, den internationella samarbetsorganisationen för metereologiska institut där bland annat SMHI ingår, meddelar att man ingår samarbete. Med hjälp av ultralokala data från Netatmos väderstationer ska organisationerna inom EUMETNET förbättra sina väder- och klimattjänster.

Varje dag registrerar tusentals av Netatmos väderstationer i Europa extremt lokal och exakt information om temperatur, luftfuktighet, nederbörd och vind. Förutom de tjänster som stationerna tillhandahåller sina användare utgör de ett av världens största vädernätverk och är en stor informationskälla. Nu inleder EUMETNET, en samarbetsorganisation där SMHI ingår, ett samarbete med Netatmo för att förbättra sina prognoser.

Programmet Weather with Netatmo stöder meteorologer och väderinstitut i deras prognoser och forskning. Nu ansluter sig EUMETNET, som för närvarande håller på att utveckla sina protokoll för att använda dataset som tillhandahålls av Weather with Netatmo-programmet, för att förbättra sina väder- och klimattjänster.

– Vår gemenskap av forskare i hela Europa arbetar nära Netatmo för att förbättra väderinformation, varningar och vägledning till människor och organisationer när det är som viktigast, förklarar Jacqueline Sugier, programansvarig för observationer på EUMETNET.

De ultralokala mätningarna som registreras av Netatmos väderstationer ska bidra till att avsevärt förfina detaljer i de meteorologiska strukturer som upptäcks av satelliter och väderradarer som finns spridda i olika länder. I Norge har Yr-institutet nyligen förnyat sitt partnerskap med Netatmo. Yr har sedan 2018 använt temperaturmätningar från Netatmos väderstationer, nu förbättras även deras nederbördsmätningar med hjälp av data från Netatmo.

Netatmoanvändare behöver inte dela med sig av sin data

Netatmo-användare behöver inte dela med sig av sina väderstationsdata. De som gör det kommer dock att ingå i en enorm gemenskap som är involverad i insamling av information, vars betydande fördelar håller på att växa fram.

Stöd till den privata sektorn på nya sätt 

Väderdata och väderhistorik är även användbara för många yrkessektorer, till exempel försäkringar, fastigheter, byggnation, energi och jordbruk. I Schweiz använder fastighetsgruppen Wüest Partner Netatmo-avläsningar för att skapa detaljerade värmekartor över de städer där de arbetar.

– Städerna utsätts alltmer för extrem värme. Med hjälp av Netatmo-avläsningarna kan vi förstå hur temperaturen fördelas i olika områden i stadsmiljön. Denna information hjälper oss att skapa olika analyser inom arkitektur, folkhälsa och stadsplanering, förklarar Clemens Richter, partner i gruppen.

Foto: Bruno /Germany