Nyheter

Återtillverkning – ett resurseffektivt sätt att producera den senaste hårdvaran

Att cirkulärt är bra, det vet vi. Men går det att kombinera med IT-sektorns extremt höga krav på teknik, kvalitet och säkerhet?

– Ja, våra återtillverkade produkter kan helt jämställas med nytillverkade, men med mycket mindre miljöpåverkan, säger Erik Strandskog, produktchef på Canon Svenska.

Under de senaste åren har cirkularitet varit på allas läppar. Många företag och organisationer har detaljerade planer för hur uttjänta produkter ska återanvändas. Men fortfarande finns en viss skepsis mot att göra cirkulära investeringar inom IT.

– Det är egentligen inte så konstigt. Med ständigt ökande cyberhot är absolut säkerhet ett måste. Och den tekniska utvecklingen går blixtsnabbt nu, inte minst på energiområdet. Då kan det kännas tryggare att köpa nytillverkat, fortsätter Erik. Men det är ju precis det man gör när man köper våra återtillverkade multifunktionsmaskiner! De har exakt samma höga kvalitet, säkerhet och garanti.

Skillnad på begagnat och återtillverkat

Canon säljer också begagnade produkter. Men då handlar det om just begagnade produkter som gåtts igenom och reparerats. Återtillverkning är något helt annat.

I fabriken i tyska Giessen sker återtillverkningen enligt en standardiserad process. Uttjänta maskiner som Canon tagit tillbaka plockas isär. Stålchassit gås igenom, rengörs och eventuellt byts vissa komponenter ut. Även plastdelar återanvänds i de nya produkter som tas fram.

– Vår returserie, EQ80, är ett bra exempel på hur Canon bidrar till FNs globala mål och ett cirkulärt samhälle. Ett av våra fokusområden är mål 12 – hållbar konsumtion och produktion, säger Erik.

Halverade koldioxidutsläpp

Erik menar att det är viktigt att se till hela livscykeln, från inköp av råmaterial till produkttillverkning, transport, användning och åtgärder vid livslängdens slut. Canon uppskattar att 60 % av koldioxidutsläppen kommer från anskaffning av råmaterial och tillverkning.

– Så här har återtillverkning en stor fördel. Vi räknar med att koldioxidutsläppen från tillverkningsfasen på våra EQ80, är nästan hälften jämfört med nytillverkat.

Lönsam investering

En inte helt ovanlig uppfattning är att det bästa ur hållbarhetsperspektiv är att behålla sina gamla maskiner så länge det går. Men Erik håller inte helt med. –Det är en avvägning såklart. Men efter ett antal år krävs det mer reparationer och mer reservdelar för att hålla igång maskinen och det är ju miljöbelastande i sig. Och dessutom dyrt. Det är också nödvändigt att uppdatera maskinparken med jämna mellanrum för att kunna upprätthålla ett modernt och säkert IT-landskap.

Cirkulära sedan 20 år

För Canon är cirkulärt tänkande ingen modefluga utan något man jobbat med sedan 20 år – allt ifrån förpackningar till komponenter.

– Det är jätteviktigt för hela vår verksamhet, avslutar Erik.