Nyheter

Europas största miljö- och teknikkonsulter investerar i svenskt proptechbolag

Ramboll och Hydda investerar gemensamt i svenska proptechbolaget Estate Logs för att accelerera utvecklingen av datadriven fastighetsförvaltning. 

Ramboll blir delägare i proptechbolaget Estate Logs. Hydda, som ägs av bland annat fastighetsbolaget Vasakronan och blq Invest, blir samtidigt majoritetsägare. Den gemensamma ambitionen är att fortsätta accelerera digitaliseringen av fastighetsbranschen.

 Kraven på fastighetsägare blir allt tydligare, inte minst gällande klimatpåverkan och energiprestanda. Årligen genererar den byggda miljön ca 50% av de totala koldioxidutsläppen*. Av dessa står driften för 27% årligen. Detta skapar ett behov att digitalisera och få en bättre överblick över data i fastigheten för att hela tiden arbeta med tekniska utvecklingsåtgärder och kunna optimera driften. Vi vill vara med och påverka detta genom Estate Logs säger Martina Skande, VD Hydda Group.

– Det här är en strategisk satsning för Ramboll där vi genom vårt samarbete med Estate Logs kan bidra ytterligare till en hållbar omställning av fastighetsbranschen. Med hjälp av datadriven rådgivning kan vi nu vara en strategisk partner till fastighetsägarna, som verkar i en alltmer teknisk komplex miljö, och göra skillnad också i den operativa fasen av fastighetens livscykel, säger Anette Seger, VD Ramboll Sverige.

– Vi är mycket stolta över att få in så fina bolag som Hydda och Ramboll som nya ägare i Estate Logs. Nu kan vi vidareutveckla vårt kunderbjudande och tillsammans med Ramboll erbjuda datadriven teknisk fastighetsförvaltning som tjänst. Vi har hela tiden haft som mål att kunna kombinera vår digitala plattform med teknisk specialistkompetens för att kunna erbjuda ett helhetskoncept för drift och teknisk utveckling av fastighetsbestånd. Tillsammans med Ramboll och Hydda blir det nu verklighet, säger Björn Lindgren, grundare Estate Logs.