Nyheter

Årets LEED-byggnad

Igår korades vinnarna i Sweden Green Building Awards 2022 och i kategorin Årets LEED-byggnad kammade kontorshuset Celsius i Uppsala hem vinsten. Celsius som är ritat av White på uppdrag av Vasakronan hyllas av juryn bland annat för nytänkande lösningar som återvinning av regnvatten, laststyrning och en hög grad digitalisering av byggprocessen.

Sweden Green Building Awards är Sveriges mest prestigefyllda pris inom hållbart byggande och delas årligen ut till personer och projekt inom den svenska samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet. Celsius som tilldelas Årets LEED-byggnad i tävlingen miljöcertifierades med god marginal enligt LEED Platinum och finansierades genom gröna obligationer. Europeiska investeringsbanken som utvärderar gröna projekt i hela Europa menade att Celsius var det bäst genomförda de någonsin sett, vilket gav Vasakronan de bästa lånevillkoren de någonsin fått.

– Det är roligt att vår strävan efter att bygga hållbart får uppmärksamhet. Att uppnå högsta LEED-klass kräver koncentration, kunskap och vilja från alla inblandade. Som arkitekt är jag särskilt stolt över att vi förvaltat de omätbara hållbarhetsvärdena som skönhet, flexibilitet och material som åldras på ett bra sätt, säger Anders Tväråna, ansvarig arkitekt på White.

Tack vare att Celsius har en stomme som är flexibel för att klara framtida förändringar kommer byggnaden gå att använda under lång tid. Projektet innehåller också ett antal miljöinriktade innovationer som fasadintegrerade solceller och regnvattenspolning av toaletter. Celsius har även kallats Sveriges mest digitala byggprojekt vilket också gett avtryck i hållbarhetsarbetet. Genom att kunna utgå från BIM-modellen i stället för utsnitt på papper för upphandling, inköp och produktion går det att få en exakt uppfattning om hur mycket material som kommer att krävas vilket minskar svinn, sänker kostnader och ökar hållbarheten.

Juryns motivering:

”Byggnaden ligger i en av Sveriges främsta innovationsmiljöer som är en arena för företag inom teknik och vetenskap. Fastighetsägarna har under många år arbetat aktivt för att utveckla området som en kunskapshub och det vinnande projektet är en del i det arbetet. Hyresgästerna hade en kravbild om gröna hyresavtal samt höga tekniska krav. Då byggnaden huserar avancerade laboratorier har det varit en stor utmaning att få funktion och hållbarhet att gå hand i hand.

Trots alla utmaningar är byggnaden färdigcertifierad med LEED V4 Platinum – den högsta nivån inom certifieringssystemet LEED. De höga poängen är delvis ett resultat av nytänkande lösningar såsom återvinning av regnvatten, laststyrning och en hög grad digitalisering av byggprocessen.”