Nyheter

Inlandsbanan – nominerade till årets hållbara företag i Jämtland-Härjedalen

Tionde november hålls den årliga Guldgalan, galan som hyllar handlingskraft och företagsamhet i Jämtland-Härjedalen. Inlandsbanan är en av tre finalister i priskategorin ”Årets hållbara företag – För omställning till fossilfrihet”.

Priset delas ut av Länsförsäkringar Jämtland där nomineringen lyder:

”Inlandsbanan är en stark motor och drivkraft genom sitt påverkansarbete med att utveckla framtidens vätgasdrivna gods- och persontrafik i Norrlands inland. Inlandsbanan skapar förutsättningar för framtidens produktion och distribution av lagrad energi för ett större nationellt behov och bidrar därigenom till inlandets konkurrenskraft och långväga distribution av vätgas.”

Anette Iversen, hållbarhetschef och Peter Enå, utvecklingschef och vice vd representerar Inlandsbanan och ser ljust på framtiden och utvecklingen av nytänkande och hållbara transportlösningar på järnväg.

– Vi är väldigt glada över att bli uppmärksammade för vårt hållbarhetsprojekt med att elektrifiera Inlandsbanan med hjälp av grön vätgas. Vätgasen gör det möjligt för oss att snabbt öka kapaciteten på banan med nollutsläpp av växthusgaser. Även möjligheten att effektivt transportera vätgas på banan blir avgörande för att i närtid lösa tillgången till konkurrenskraftig grön energi för många olika näringar. När vi summerar klimateffekten för projektet fullt ut så är potentialen att årligen sänka Sveriges totala utsläpp av växthusgaser med 10%. Att nu få uppmärksamhet för projektet lokalt i inlandet tror vi skyndar på utvecklingen och därför så betydelsefullt för oss som bor och verkar här, säger Peter Enå.