Nyheter

Europas största hållbarhetstoppmöte: Världen kan inte vänta i decennier på nettonolllöften

En ledande global miljöaktivist har kritiserat företag över hela världen för deras nettonolllöften och har krävt att åtgärder ska vidtas omedelbart. När den berömda författaren talade vid Europas största hållbarhetstoppmöte, Planetiers World Gathering (PWG) i Portugal, hänvisade den berömda författaren till dåligt beslutsfattande, falska löften och farorna de utgör för den bredare planeten. 

Prof Gunter Pauli, mest känd för att skapa den blå ekonomimodellen, kritiserade företag och organisationer som ger löften om att nå nettonoll till 2050. Han sa:

– Varför ger vi löften om 28 år? När ditt hus brinner fattar du inga beslut om vad du ska göra i framtiden. Du vidtar omedelbara åtgärder och det är vad som måste hända.

Han talade också om vikten av att sätta etiken i centrum för företag över hela världen, och hävdade att vi måste sluta analysera och börja göra.

– Samhället har en sjukdom och sjukdomen är analys. Vi slösar bort vår tid på att analysera när åtgärder behövs. Mitt företag var netto noll 1992. Det måste ske nu.

Lösningen, konstaterade han, är att börja med unga människor:

– De har drömmarna och vi måste ge dem den tekniska kunskapen för att lyckas. Utbildning måste vara kärnan. Vetenskap är teknisk kunskap med entusiasm och talangerna hos våra underbara unga människor behöver utvecklas. Fortsätter vi med analys leder det till förlamning. Vi bombar våra barn med dåliga nyheter. Vi måste ge dem vägar att göra mycket bättre än oss. Om barn bara vet vad vi vet, kan de aldrig göra det bättre än oss.

Prof Pauli ledde ett forum på PWG med titeln Education for Kids och talade om sitt världsberömda Porrima-projekt – ett 118 fot långt, 79 fot brett fartyg som för närvarande går runt jorden, drivs av solenergi och producerar väte genom havsvatten . Porrima samlar också in nanoplast och har ett system för att fiska på ett mer hållbart sätt, genom bubbelteknik, liknande hur delfiner fungerar, med hjälp av biomimetik.

Prof Paulis har varit banbrytande för en rad projekt, inklusive papperssten – ett högkvalitativt papper som ser ut som cellulosapapper men som produceras utan att hugga ner ett enda träd eller använda en droppe vatten, i en process som återanvänder avfall från gruvor och stenbrott.

Planetiers World Gathering kopplar samman entreprenörer, aktivister, investerare och branschexperter och uppmuntrar dem att ta itu med de många utmaningar som utgör en enorm risk för vår planet.

Över 30 000 deltagare, 300 talare, 200 nystartade företag och 100 investerare från över 90 länder förväntas närvara vid årets evenemang, som markerar PWG:s helt fysiska återkomst, efter en virtuell, reducerad personlig modell när pandemin var på topp. Frågor som kriget i Ukraina, energikrisen, pandemin och den växande globala sociala, miljömässiga och ekonomiska instabiliteten förblev i centrum på dag ett.

Årets PWG stärks av partnerskap med flera högprofilerade organisationer, såsom Europeiska kommissionen, Visit Portugal och Lissabons kommun.

När han talade vid öppningsceremonin av Planetiers World Gathering sa medgrundaren Sérgio Ribeiro:

– Planetiers World Gathering har aldrig varit så viktig och så relevant. Nu, mer än någonsin, mitt i de stigande levnadskostnaderna, energikrisen, kriget i Ukraina och de fortsatta effekterna av den globala pandemin, behöver organisationer som Planetiers engagemang från entreprenörer, aktivister, investerare och branschexperter för att hjälpa till att mildra det vi burk. Den miljömässiga, sociala och ekonomiska hälsan i vår värld – hela vår planet – står på spel, och vi måste skapa balans mellan alla områden. Så många fantastiska talare och deltagare har kommit till Lissabon i år, mitt i så svåra förhållanden. De tror på kraften i samarbete och vikten av samarbete för att uppnå målen för en effektiv hållbar omställning.

Om Planetiers World Gathering 2022

Planetiers World Gathering är det största globala hållbarhetsfokuserade innovationsevenemanget i världen. Årets konferens grundades 2020 och äger för närvarande rum 24-26 oktober 2022 på Parque Eduardo VII och Pavilhão Carlos Lopes i Lissabon, Portugal. Toppmötet fokuserar på att hitta långsiktigt hållbara lösningar för att hjälpa miljön. Sammankomsten kommer att samla nyckelintressenter inom klimatåtgärder och innovation från hela världen. Över 30 000 talare, investerare och hållbarhetsentusiaster från 90 länder kommer att delta.

Ambitionen för Planetiers är att alla tillsammans ska arbeta för att hitta hållbara lösningar för att hjälpa till att rädda planeten, med en inkluderande ekonomisk omställning i åtanke. För ytterligare information, besök Planetiers World Gathering-webbplatsen på worldgathering.planetiers.com.